Slovenija
23 ogledov

Ob obletnici ustave brez razlogov za ponos

ustava bobo Žurnal24 main
V petek slovenska ustava praznuje 20. obletnico razglasitve. "Več kot očitno je, da niso vsi ponotranjili temeljne ustavne vrednote in načela," ob okrogli obletnici pravi pravnik Jernej Letnar Černič. Slovenci danes vodimo na lestvici pritožb na število prebivalcev na Evropskem sodišču za človekove pravice.

Slovenska ustava 23. decembra praznuje 20. obletnico razglasitve. Ustavno sodišče je za dan ustavnosti razglasilo 23. december, ko je Skupščina Republike Slovenije sprejela in razglasila ustavo. Do danes je ustava doživela sedem sprememb z ustavnimi zakoni. Ob obletnici nekateri pravniki pozivajo k razmisleku o novih spremembah.

Okvir brez slike

"Pred praznovanjem dvajsetletnice Ustave RS se slovenska družba in država utapljata v ozračju brezizhodnosti in ravnodušnosti. Obrazi ljudi na mariborskih, ljubljanskih, kranjskih in ulicah drugih slovenskih mest kažejo na brezupnost," je pred to okroglo obletnico v enem komentarju zapisal dr. Jernej Letnar Černič, docent za pravo človekovih pravic, in dodal, da ustava vse očitneje postaja okvir brez slike.

"Ustavo poosebljamo ljudje"

Z njim smo se pogovarjali glede vloge in pomena ustave dandanes. Jernej Letnar Černič meni, da nas le še malo loči od točke, na kateri bomo padli na izpitu zrelosti. V zvezi s tem izpostavlja pomen ustave in upoštevanja načel tega pravnega akta. "Uresničevanje temeljnih ustavnih načel je v veliki meri odvisno od ljudi, ki jih vsakodnevno uporabljajo in se po njih ravnajo. Ustava zato ni zgolj tista majhna modra knjižica, ustavo poosebljamo vsi ljudje, ki jo vsakodnevno uporabljamo. Od novinarke do profesorja prava. Če se temeljna ustavna načela ne uresničujejo, družba kaj hitro pristane na dnu."

ESČP-ja ne spoštujemo

Kakšno je stanje v Sloveniji, po njegovem nazorno prikazuje statistika Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP). "Tam čaka na odločanje 3.450 pritožb iz Republike Slovenije, pri čemer naša država žal vodi na lestvici pritožb na število prebivalcev (število pritožb na 10.000 prebivalcev je bilo: leta 2010 4.07, leta 2009 2.91 in leta 2008 6.68). Republika Slovenija pa še vedno v slovenskem pravnem redu ni izvršila 219 sodb Evropskega sodišča za človekove pravice."

Dr. Miro Cerar je za zurnal24.si pred kratkim dejal, da po njegovem večina težav v naši družbi nima neposredne povezave z ustavo, ampak z našo nizko politično in pravno kulturo ter pohlepom. Jernej Letnar Černič pa meni, da je "večina težav v slovenski družbi povezana z (ne)uresničevanjem ustavnih načel v praksi. Več kot očitno je, da niso vsi ponotranjili temeljne ustavne vrednote in načela. Če želimo nekoč živeti v svobodni demokratični družbi, moramo vsi uresničevati ustavna načela v vsakdanjem življenju."

Komentarjev 1
  • privat 20:21 22.december 2011.

    kot da se je začuditi...živimo v fašistično nedemokratični državi in upamo na najbolje?? še huje bo ..fašistom zmankuje denarja!