Slovenija
19 ogledov

Ob padcu referenduma še v večjo krizo

(Foto: Dejan Mijović) Žurnal24 main
"Trditev o dveh pravnih državah je konstrukt politične opozicije," meni pravosodni minister Aleš Zalar. Pravico do sodnega varstva ima vsak, poudarja, priznava pa, da so še rezerve v sistemu.
Ni več nedotakljivih
Odkrivanje, pregon in sojenje v zadevah gospodarskega kriminala so temeljne politične prednostne naloge te vlade, meni Zalar. "Uspehi novoustanovljenega nacionalnega preiskovalnega urada, ki je posledica odločnih prizadevanj ministrice Katarine Kresal, so iz dneva v dan bolj vidni. Ni več nedotakljivih ne v politiki ne v gospodarstvu in ne nazadnje niti v pravosodju," je poudaril.

Trditev o dveh pravnih državah je po mnenju ministra za pravosodje Aleša Zalarja v pogovoru za Delo konstrukt politične opozicije, ki ga uporablja zlasti takrat, ko kritizira konkretne odločitve policije, tožilstva ali sodišča, če ji politično ne ustrezajo. Dodal je, da ima prizadeti vselej pravico do sodnega varstva vse do ustavnega sodišča, če bi v posameznem primeru res nastala pravna neenakost.

Rezerve v sistemu so
Zalar je še dejal, da rezerve v sistemu vsekakor še so. Tožilci bi lahko pogosteje oblikovali specializirane preiskovalne skupine s policijo, davčnimi, carinskimi in drugimi nadzornimi institucijami oziroma strokovnjaki, sodniki pa bolj strnjeno razpisovali obravnave. Ob tem je napovedal, da bo kmalu spremenil sodni red, tako da bodo razpravne dvorane v dveh izmenah lahko izkoriščene vse do večera.
 
Če pokojninski zakon pade, sledijo odpuščanja
"LDS je v koaliciji zaradi odločenosti, da odgovorno rešimo težke probleme sedanjosti in izzive prihodnosti naše družbe, ne pa, da bežimo od njih ali da njihovo reševanje prenesemo na prihodnje generacije," je dejal Zalar, sicer član LDS, in dodal, da bo treba po referendumu o pokojninskem zakonu odpraviti negotovost glede vprašanja, ali vlada še ima ustrezno podporo parlamenta.

Poplava referendumov, ki jih zahtevajo poslanci opozicije, je anomalija v našem političnem sistemu.
Aleš Zalar

DeSUS ima po njegovem mnenju svoj politični izračun, ki je povezan z nasprotovanjem nujno potrebni pokojninski reformi. Če bi ljudje na referendumu zavrnili pokojninski zakon, bi Slovenija za ohranitev sedanje višine pokojnin morala sprejeti drastične javnofinančne ukrepe vključno s posegi v plačni sistem in socialne pomoči, odpuščati bi morala zaposlene v javnem sektorju in krčiti proračunske investicije, kar bi zelo prizadelo naše gospodarstvo.

Na DeSUS bi se lahko zgrnile upravičene kritike, da je pomembno prispeval k splošnemu nazadovanju v državi. Temu tveganju zmanjšanja podpore volivcev se Karl Erjavec želi izogniti, zato mu predčasne volitve veliko bolj ustrezajo kot redne, je dejal Zalar in dodal, da Zares za zdaj očitno ostaja koalicijski partner.

Na vprašanje, ali je izhod iz krize druga republika, je Zalar odgovoril, da če vprašanje meri na spremembe ustave, za katere se zavzema Janševa SDS, potem se nesporno strinja s Francetom Bučarjem, da bi bilo to samomorilno.

Ustava povsem ustrezno jamči in varuje vse univerzalno priznane vrednote, človekove pravice in svoboščine, zagotavlja tudi stabilnost političnega sistema, kar je nujno zlasti zato, ker imamo proporcionalni volilni sistem in zaradi tega koalicijske vlade, je še opozoril Zalar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.