Slovenija
22 ogledov

Ob pismu se je zlomila

Dopust, morje... Saša Despot
Hčerkama bi rada privoščila izlet na morje, novo oblekico ...

Mladi materi dveh hčerk, starih štiri in šest let, se je porušil svet, ko je dobila pošto delodajalca. Sporočili so ji, da je zdravstveni pregled pokazal nesposobnost za opravljanje dela. To pa je bilo pri vseh finančnih težavah, ki so se ji zaradi dolgoletne brezposelnosti nabrale, edina rešilna bilka.

Kljub šolanju brez dela

 “Že ves čas sem brezposelna. Najprej sem opravljala študentsko delo, nato sem delala na črno, ker druge zaposlitve nisem dobila,” pravi. Ker je bila kot ekonomski tehnik težko zaposljiva, ji je zavod za zaposlovanje omogočil triletno šolanje za zdravstvenega tehnika. Tako se je zadnja tri leta šolala, poleg tega občasno delala na črno in se tako s hčerkama preživljala iz dneva v dan. Po končanem šolanju je devet mesecev iskala delodajalca, ki bi ji omogočil opravljanje prakse. “Čez tri tedne bi morala začeti prakso, a so me zdaj obvestili, da sem za delo nesposobna,” zajoka. Nesposobna je zaradi delnega odstopa mrežnice in visoke dioptrije. 

Peljala bi ju na morje

  S hčerkama živi od otroških dodatkov in socialne pomoči. “Z očetom deklic živiva ločeno. Na centru za socialno delo imajo zabeleženo, da mi plačuje preživnino, kar ni res,” pravi mati. Tudi oče je brezposeln. Zato, ker sta v dobrih odnosih, in tudi zaradi hčera ga ne toži. “Želela sem si le delati, da ne bi životarile iz dneva v dan,” pravi in dodaja, da ne potrebuje veliko denarja. Rada pa bi deklicama privoščila vsaj eno novo obleko, izlet ali celo počitnice. “Najbolj si želim, da bi ju lahko peljala na morje, saj ga mlajša hčerkica še ni videla,” pravi. Ne bi se branila sprehoda po trgovini, kjer bi si deklici lahko izbrali kaj za jesti. Doma jedo le tisto, kar dobijo v paketih na dobrodelnih organizacijah.

Komentarjev 5
  • Jure 08:10 28.maj 2013.

    Z ženo jim z veseljem dava apartma na Krku za nekaj dni da se punci lahko naužijeta morja.kontakt je jure@kupi-hiso.si

  • saramara 20:30 21.april 2013.

    In kaj tocno ti ni jasno v tem stavku? Niso vsi locenci smrtni sovrazniki!

  • franke 13:28 21.april 2013.

    TO SE V NAŠI DRŽAVI NEBI SMELO DOGAJATI,DA OTROCI NIMAJO KAJ JESTI IN DA NE MOREJO ITI NA MORJE. BOGATAŠI FUJ.