Slovenija
15 ogledov

Ob poledici 10-krat počasneje

(Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Meteorologi za sredo na izpostavljenih mestih napovedujejo poledico, zato previdnost ne bo odveč. "Led je problem že pri majhni hitrosti, saj nima nobene oprijemljivosti," poudari Küzmič.

V noči na sredo bo začelo snežiti, v sredo čez dan pa bo predvsem na območju med Trnovskim gozdom in Snežnikom in tudi ponekod v južni ter vzhodni Sloveniji zaradi otoplitve v višinah sneg prehajal v dež. Ta bo v stiku s tlemi zmrzoval, zato bo obstajala nevarnost žleda in poledice, je zapisano na spletni strani Agencije RS za okolje (Arso). 

Če ni nujno, se na cesto ob napovedi poledice ne odpravite. Hitrost je tista, ki ubija. In tukaj ne govorimo o hitrosti čez 100 km/h, ampak 40, 50 km/h.
Brane Küzmič

Ob poledici 10-krat počasneje
"Ob napovedi poledice moramo biti vozniki še desetkrat bolj oprezni kot takrat, ko je na cesti sneg. V takih primerih so razmere na cesti odvisne od cestnih služb. Če pomrznjene ceste ne bodo posute, je najboljše ostati doma," nam zatrdi inštruktor varne vožnje Brane Küzmič. "Led je problem že pri majhni hitrosti, saj nima nobene oprijemljivosti. Ko je zapadel sneg, so ljudje vozili 40 ali 50 km/h, pri poledici pa je preveč že 20 km/h," dodaja.

"V primeru poledice se bomo pri isti hitrosti, pri kateri bi se na suhem ustavili v desetih metrih, ustavili šele po stotih metrih. Ljudje se tega ne zavedajo. Če peljemo v mestu 50 km/h, moramo ob napovedi ledu peljati pet km/h,"
poudari poznavalec razmer na cesti. 

Küzmič nadaljuje, da je takrat, ko vozilo začne zanašati, že prepozno, saj bo avtomobil drsel nenadzorovano in ne moremo ukrepati. "Pri snegu vidimo, da je belo, kar ima na voznike psihološki učinek. Pri ledu tega občutka ni, saj ga ne vidimo. Na ovinku nas lahko zanese že pri 10 km/h. Zavedati se moramo, da je napovedana poledica in posledično peljati res počasi."

Nevarne predvsem lokalne ceste
Inštruktor varne vožnje poudari, da niso avtoceste tiste, ki so nevarne, saj jih pristojne službe posujejo najprej. "Nevarne so lokalne ceste v odročnih krajih in obmestnih naseljih, saj pridejo zadnje na vrsto, povečini pa sploh niso posute."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.