Slovenija
15 ogledov

Ob polnoči bodo zaklenili in sneli table

dolenjska 27.09.10. Obrezje, stavka, carina, zastoji, foto:nada cernic cvetanovs Nada Černič Cvetanovski
75 slovenskih carinikov bo z vstopom Hrvaške v EU izgubilo delo, skupno naj bi odšlo 122 ljudi.

"Zaklenili bomo, odstranili table, prostore predali v uporabo, pravzaprav bo za nas precej žalosten dogodek," je o 1. juliju ob polnoči, ko bo Hrvaška postala del Evropske unije (EU) povedal Rajko Skubic, generalni direktor Carinske uprave Republike Slovenije (Curs).

75 se izteče pogodba

S 75 cariniki ima Curs sklenjeno pogodbo o zaposlitvi za določen čas, ki se jim bo iztekla 1. julija. Sicer pa so se po Skubičevih besedah na vstop Hrvaške v EU prilagajali že zadnjih pet let in stalno zmanjševali število zaposlenih. Petinpetdeset sodelavcev tako odhaja na davčno upravo, 50 jih je v dogovarjanju z drugimi državnimi organi, za nove naloge pa bodo okrepili tudi svoje mobilne ekipe – z 80 na 170 ljudi. Med nove naloge, ki jih že opravlja Curs ali pa jim bodo te naložene v prihodnje, spadajo izvršbe za nedavčne terjatve (na primer neplačilo glob), nadzor vinjet, vračilo DDV tujim diplomatom, preprečevanje dela na črno, preprečevanje trošarinskih in carinskih kaznivih dejanj na terenu in podobno.

Skubic, ki bo polnoč 1. julija pričakal na Obrežju, je povedal še, da bodo prostore predali v uporabo policiji, ki bo po novem v skupnih kontrolah s hrvaškimi kolegi opravljala nadzor.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.