Slovenija
32 ogledov

Ob položaj, o licenci še nič

Andrej Žmavc. (Foto: Gregor Katič) Žurnal24 main
Primer dr. Žmavc. V Celju teče interni nadzor zaradi izginotja narkotikov. Kriminalisti še preiskujejo, ali je zlorabil položaj. Ukrepi. Na zbornici po uradni dolžnosti niso sprožili še nobenih postopkov.

Tožilec Zdravniške zbornice Slovenije (ZZS) “sledi primeru celjskega zdravnika Andreja Žmavca, ki je osumljen, da je iz ambulante zdravstvenega doma (ZD) odtujil dva tisoč ampul narkotika. Če bo tožilec razsodil, da so okoliščine primerne, bo uvedel postopek pred razsodiščem ZZS.

Analgetike jemal "zaradi bolečin v hrbtenici"

Na kratko. V celjskem ZD od začetka septembra poteka kriminalistična preiskava zaradi suma storitve kaznivega dejanja prometa s prepovedanimi drogami. Zdravnik Andrej Žmavc je po neuradnih informacijah iz ambulantne zaloge odtujil okrog dva tisoč ampul močnega narkotika dolantina. Domnevno so bile ampule predpisane bolnikom v Domu sv. Jožefa, ti pa jih niso prejeli. Celjski policisti so včeraj potrdili, da je preiskava razširjena tudi na preiskavo suma zlorabe uradnega položaja. Hrbtenica. Žmavc nam včeraj izjave ni želel dati, je pa že pred časom za Dnevnik pojasnil, da je analgetike jemal sam zaradi močnih kroničnih bolečin v hrbtenici. To nam je potrdil tudi njegov osebni zdravnik Stevan Đorđević. Točnih podatkov o tem, koliko dolantina bi lahko Žmavc porabil, ni mogel dati: “Lahko pa povem, da je bila poraba intenzivna v zadnjem letu. Pacient lahko vzame tudi deset ampul na dan.”

Ta lahko zdravniku izreče disciplinski in varstveni ukrep, ima pa tudi pristojnost uvedbe postopka o odvzemu licence.

Do zdaj prijave zoper Žmavca niso prejeli. Na hipotetično vprašanje, ali bi zdravnik ob kraji zdravil ali ponarejanju receptov lahko izgubil licenco, niso želeli odgovoriti.

MZ čaka na interni nadzor
Na ministrstvu za zdravje so šele včeraj (14 dni po razkritju v javnosti) celjski ZD zaprosili za povzetek internega strokovnega nadzora. “Na osnovi tega se bomo odločali o nadaljnjih ukrepih,” pravijo.

Živčec Kalanova 
ponudila pomoč
“Morebitno zdravnikovo zasvojenost z mamili je prvenstveno treba reševati na ravni zdravstvene ustanove,” menijo na ZZS, ki pa “lahko pri tem pomaga”. Predsednica ZZS Gordana Živčec Kalan je tako odboru za pravno-etična vprašanja, ki ima pristojnost pomagati zdravnikom v stiski, že posredovala pobudo, naj Žmavcu ponudijo konkretno pomoč.

“V zvezi s tem primerom ne bomo ukrepali, saj to ni v pristojnosti Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije (ZDRZZ),” pravi Saška Terseglav, tiskovna predstavnica ZDRZZ.

“Po oceni ZDRZZ sta v naših zdravstvenih domovih vodenje in nadziranje zalog zdravil dovolj transparentna in dobra, saj nismo seznanjeni s podobnimi primeri, ki bi se zgodili v Sloveniji,”
dodajajo. S podobnimi primeri niso seznanjeni niti na ministrstvu niti ZZS.

Še eksterni nadzor
Na zagovoru. Včeraj se je sestal svet zavoda ZD Celje, ki je od vodstva zahteval odgovore, zakaj v primeru Žmavc ni ukrepalo prej in zakaj je svet za preiskavo v zvezi z narkotiki izvedel šele iz medijev.

Trenutno v ZD Celje še poteka interni strokovni nadzor. Svet je vodstvu priporočil, naj se takoj po končanem internem strokovnem nadzoru opravi eksterni.

Komisija, ki je ugotavljala odgovornosti in pomanjkljivosti v zvezi z vodenjem knjig, v katerih so se vodila posebna zdravila, se je sestala še enkrat in potrdila, da je spornih dva tisoč ampul dolantina.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
MINI INTERVJU: dr. Stevan Đorđević, osebni zdravnik Andreja Žmavca:

Sami ste dejali, da ste pripravljeni javno braniti dr. Andreja Žmavca, ki ga zdravite? (M. M.)
Res je in lahko potrdim, da ima on resnično hude kronične težave s hrbtenico.

Ampak 2000 ampul Dolantina, kolikor mu jih očitajo, je res ogromna številka. V kolikem času so bile porabljene te ampule?
Točnih podatkov nimam, lahko pa povem, da je bila intenzivna poraba v zadnjem leto dni. Pacient lahko vzame tudi 10 ampul na dan. Dve morda zadostujeta na začetku, prvi mesec ali dva, potem postaja bolečina močnejša in ker se razvije toleranca na zdravilo je tudi učinek manjši in zato je potrebno dozo povečevati.

Nekateri mu očitajo, da je postal odvisen?
Odvisen lahko postaneš od vsakega zdravila. Zlasti na opiate-analgetike se razvije toleranca in jih potrebuješ vedno več. Menim, da pri njemu nikakor ni šlo za primarno odvisnost, temveč je imel resnično močne bolečine, ki jih z običajnimi analgetiki nikakor ne bi mogel lajšati.

Sicer pa lahko povem, da moj pacient vsakih 14 dni obišče tudi psihiatra, kjer se to preverja. Opravil je tudi vsa testiranja in test na prepovedane droge, ki ga je opravil na sodni medicini v Ljubljani, je bil negativen.

Gre pa res za močna protibolečinska zdravila, ki se jih ne bojimo in se lahko njihova doza postopoma tudi zvišuje. Ker ga zelo dobro poznam, kot pacienta, sem skoraj povsem prepričan, da je ampule v glavnem porabil zase. Doslej mi nikoli ni lagal, zato mu povsem verjamem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.