Slovenija
132 ogledov

Ob prepisu staršem vas čaka davek

Celovški dvori Boštjan Tacol
Vprašanj o novem davku na nepremičnine je mnogo. Tukaj odgovarjamo na tista, ki ste nam jih zastavili bralci. Tokrat o osebni služnosti in prepisovanju stanovanj.

Vprašanje bralca: Starša sta na dva otroka prepisala vsakemu pol hiše, v kateri vsi skupaj živijo. Hiša ima tri enote, dve stanovanji po 80m² in eno 40m², v večjih stanovanjih živita otroka z družinami, v manjšem pa oba starša. Otroka sta se dogovorila in uredila tudi etažno lastnino tako, da ima eden od njiju eno večje stanovanje in tudi manjše, eden pa samo eno stanovanje. Starša živita v manjšem stanovanju in imata dosmrtno pravico uporabe tega stanovanja. Če prav razumem, bo stanovanje, kjer živita starša in je last otroka, obdavčena z 0,5% stopnjo?

Da bi se izognili tej drakonski obdavčitvi bi morali stanovanje prepisati nazaj staršem, kar pa je absurd, s tem bi spet služili samo notarji.

Naš odgovor: Po zadnjem predlogu zakona je možno, da bosta davek za stanovanje, v katerem živijo starši, plačala starša in sicer po 0,15-odstotni davčni stopnji. Pogoj za to je, da imata starša na nepremičnini osebno služnost in da je ta vpisana v zemljiško knjigo. Če služnost ni urejena v zemljiški knjigi vam predlagam, da to uredite (seveda počakajte, da bo zakon sprejet).

V primeru, da bi stanovanje prepisali nazaj na starše, bi morali plačati davek na darila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.