Slovenija
189 ogledov

Ob smučanju izven proge globa 200 do 600 evrov

smučar Shutterstock
V smučarskih središčih lahko smučarje preverja in kaznuje policist ali nadzornik na smučišču. Prvi lahko izreče denarno kazen, drugi pa lahko prepove smučanje in odvzame vozovnico. V najhujših primerih lahko globa policista znaša do 600 evrov.

Tudi pri smučanju na smučiščih veljajo določena pravila, ki jih je treba spoštovati. Ne toliko zato, da bi se izognili kaznim, pač pa predvsem zaradi obzirnosti do drugih, previdnosti in odgovornosti. Kljub temu je smiselno poznati pristojnosti organov, ki nadzirajo ravnanje udeležencev na smučiščih.

Na smučiščih več kot sto policistov smučarjev

Kot pojasnjujejo pri policiji, policisti preverjajo smučarje, ali smučajo pod vplivom alkohola, drog, psihoativnih snovi in zdravil ter opravljajo ogled kraja nesreče na smučiščih v primeru hude telesne poškodbe ali smrti.

Z globo od 200 do 600 evrov in odvzemom smučarske vozovnice lahko za prekršek kaznujejo smučarja, ki ne ravna v skladu z ukrepi za varno smučanje. Ukrepi so sicer navedeni v zakonu o varnosti na smučiščih. Če pa pravil ne spoštuje otrok ali mladoletnik in je "prekršek posledica opustitve nadzorstva nad njim", se za prekršek opustitve nadzorstva z globo sto evrov kaznujejo njegovi starši, posvojitelji, skrbniki oziroma rejniki, spremljevalci.

Na slovenskih smučiščih deluje več kot sto policistov smučarjev, od tega jih je pet na policijski postaji v Kranjski Gori, kjer sta na smučišču običajno prisotna dva, ko je obiskovalcev več, pa jima na pomoč priskočijo še preostali. Lani so policisti opravili 45 preizkusov alkoholiziranosti, od katerih sta bila pozitivna dva. "Alkohol ne sodi na smučišča, saj je smučanje pod vplivom alkohola nevarno. Smučar ne obvladuje hitrosti in nesreča je hitro tu," je opozoril Alojz Sladič iz sektorja splošne policije v upravi uniformirane policije. In prav tu so policisti nepopustljivi: smučarju vzamejo vozovnico in ga oglobijo.

Kršitve ugotavljajo tudi nadzorniki

Poleg policistov so na progah in ob njih prisotni tudi nadzorniki na smučiščih. Ti med drugim ugotavljajo kršitve, v določenih primerih pa lahko smučarju prepovejo smučanje in mu odvzamejo vozovnico.

Nadzorniki ugotavljajo, da se število nesreč povečuje, zato so menda še posebej nepopustljivi v primerih nevarnih kršitev, denimo pri smučanju izven urejenih prog. Slednje je po mnenju mnogih še posebej nevarno, a hkrati zelo pogosto.

Komentarjev 2
  • Jan Nussdorfer 18:53 14.februar 2012.

    haha policaji ne znajo glih dobr smučat, kokr je bilo videno na krvavcu in kranjski gori, kako bo napisal kazen če se voziš izven urejenih poti, če ne zna smučat? :D

  • zdrej 09:27 14.februar 2012.

    Dvoumen prednaslov "Ne plačajte kazni po nepotrebnem"!