Slovenija
109 ogledov

Ob tisočaka, če se lažno seli

Vikend Roberta Časarja Nino Verdnik
Robert Časar. Če ga konec meseca ne bo na Dobu, ga bodo iskali s tiralico.

Nekdanji šef Luke Koper Robert Časar bi moral, neuradno, konec februarja v zaporu na Dobu začeti prestajati pet let in devet mesecev kazni zaradi jemanja podkupnine.

Koprsko sodišče mu je vabilo z odrejenim datumom, kdaj naj se zglasi v zaporu, poslalo na naslov družinske hiše v Lendavskih Goricah. A tam po naših informacijah poštar ni našel nikogar. Pošto s sodišča mu je poskusil neuspešno vročiti že dvakrat. Časar tako uradno sploh še ni obveščen, kdaj mora v zapor, in ni nujno, da sploh bo do trenutka, ko bi moral že biti na poti proti Dobu.

Že od konca lanskega leta namreč ne prevzema nobene pošte s sodišča. Najprej se je prevzemu izogibal na naslovu v Pobegih nad Koprom, kjer je uradno živel do sredine januarja. Takrat je njegova žena Ksenija Sedmak Časar sodišču nenadoma sporočila, da mož tam pravzaprav ne živi več in da po novem prebiva v Prekmurju. Njegov naslov je namreč spremenila sama, saj jo je mož za to pooblastil že pred meseci. A če Časarju zdaj ne bo nikakor mogoče vročiti vabila, lahko sodišče upravnim enotam (UE) naloži, naj preverijo, kje Časar res živi.

Za izogib pošti v prekršek

"Na podlagi dvoma ali prejetega obvestila, da na naslovu nekdo dejansko ne prebiva več stalno, na primer zaradi neuspešnega vročanja uradnih pisanj, lahko UE uvede postopek ugotavljanja dejanskega stalnega prebivališča. V postopku se poleg zaslišanja prič izvaja tudi druge dokaze, če je potrebno, tudi preverbe policije na terenu," pojasnjujejo na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ). Če bi UE ugotovila, da je Časarjeva žena spremila naslov njegovega bivališča zgolj zato, da bi se izognil sodišču, pa Časarju grozi še kazen zaradi prekrška. "V prekršku je posameznik, ki ima prijavljeno stalno prebivališče na naslovu, kjer dejansko stalno ne prebiva, ker prebiva na drugem naslovu. Kazen za fiktivno prijavo pa je globa v višini od 400 do 1.200 evrov," dodajajo na MNZ.

Komentarjev 2
  • Dejan+ 10:14 03.februar 2014.

    Dolgo se že sprašujem, kdaj lahko posameznik trdi, da na nekem naslovu "stalno prebiva".Če prebiva pol leta v eni hiši, pol leta pa v drugi hiši , v kateri lahko upravičeno prijavi stalno prebivališče.

  • allstarr111 10:14 03.februar 2014.

    Je pa ena zanimiva zadeva, če vprašate bilokaterega obsojenca, bo potrdil da vedno ampak vedno, dobi obsojenec poziv na prestajanje kazni v petek ali soboto (raje v soboto) naj se v ponedeljek zglasi na prestajanju, pač način dela iz prejšnjega ...prikaži več sistema, da ni časa da bi si zadnji trenutek še kaj izmislil in preložil odhod v zapor. Temu gospodu pa je nekdo dal dovolj časa da peš pride na Islandijo.