Slovenija
32 ogledov

Ob vinograd zaradi rumenice

Trsna rumenica Žurnal24 main
Bolezen. Razširitev žarišča, tri nova. Razmejno območje vsa JV Slovenija.

Novo mesto. Z zlato trsno rumenico, boleznijo, ki bi lahko imela usodne posledice za dolenjske, belokranjske in posavske vinograde, se skupaj z vinogradniki bojujejo vsi strokovnjaki novomeškega kmetijsko-gozdarskega zavoda (KGZ), po besedah Jožeta Simončiča, direktorja zavoda, pa so morali na pomoč poklicati tudi pogodbene sodelavce in študente.

20 žarišč na JV Slovenije

Fitosanitarna uprava je nedavno v spremenjeni odločbi o razmejnih območjih zlate trsne rumenice objavila nova žarišča te bolezni, med katerimi so (poleg drugih iz Primorske in Štajerske) razširjeno žarišče Golobinjek pri Mirni Peči in tri nova žarišča v Gabrju pri Soteski. V odločbi je naštetih 20 žarišč na jugovzhodu Slovenije: Piroški vrh, tri v Straži, Selo pri Straži, Dolenja Straža, Podgora, Gabrska Gora, tri v Gabrju pri Soteski, Soteska, Boršt, Golobinjek, Reber, Stari Ljuben, dve v Novem Ljubnu, Debenec in Orehovica.

Propade ves vinograd

"Po obsegu in razširjenosti so Dolenjska, Bela krajina in Posavje najbolj na udaru te zelo nevarne bolezni vinske trte, ki ima hitre in velike negativne posledice," nam je povedal Simončič. Gospodarska škoda se po njegovih besedah pokaže že prvo leto po okužbi zaradi izgube pridelka, sledi pa propadanje trsov in nato celih vinogradov.

Da bi vzeli resno

"Vinogradnikom poskušamo razložiti, da gre zares, da je bolezen zelo huda. Naša služba za varstvo rastlin jim ponuja pomoč pri odkrivanju, prepoznavanju in širjenju tako bolezni kot prenašalca, ameriškega škržatka, ki ga spremljamo z lovljenjem na rumene plošče po vinogradih na raznih koncih," je pojasnil Simončič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.