Slovenija
14 ogledov

Ob začetku kampanje vodijo zagovorniki

Značke ZA družinski zakonik Mankica Kranjec / semza.si
Danes se začenjata kampanja za referendum o družinskem zakoniku ter volilna kampanja pred nadomestnimi županskimi volitvami v Ljubljani. Referendum zaenkrat, kot kaže, dobivajo tisti, ki ga podpirajo.

V kampanjo pred referendumom, ki bo 25. marca, se poleg Civilne iniciative za družino in pravice otrok v kampanjo vključuje tudi Gibanje za družinski zakonik. Vključila se je tudi večina parlamentarnih strank, ne pa tudi vlada. Predsednik vlade Janez Janša je že povedal, da imajo koalicijske stranke o družinskem zakoniku različna stališča.

 

Proti SDS, SLS, NSi

Proti zakoniku nastopajo koalicijske partnerice SDS, SLS in NSi, ki se bodo v kampanjo vključile kot organizatorji, medtem ko so se opozicijski Pozitivna Slovenija in SD ter koalicijska Lista Virant vključile v Gibanje za družinski zakonik. V tem gibanju poleg nekaterih civilno-družbenih organizacij sodelujejo tudi zunajparlamentarne stranke LDS, Zares, TRS in SMS - Zeleni, medtem ko se koalicijski DeSUS v kampanji naj ne bi opredeljeval.

Zagovornike in nasprotnike družinskega zakonika je kljub številnim sistemskim rešitvam na področju družinskega prava že od predstavitve zakonika dalje delila razširjena definicija družine in poskus izenačevanja pravic istospolnih parov s pravicami heterospolnih.

 

Začenja se tudi kampanja za županske volitve

25. marca pa bo znano tudi, kdo je novi župan Ljubljane. Kdo vse se bo potegoval za omenjeni stolček, še ni znano. Donedavni župan Zoran Janković se o svoji morebitni vnovični kandidaturi za župana še ni odločil. Odločitev bo sporočil v sredo. Tudi druge večje stranke, ki so zastopane v mestnem svetu, imen kandidatov še niso sporočile.

Svojo kandidaturo  za županski stolček v Ljubljani pa sta že napovedala mestni svetnik Zelenih Slovenije Miha Jazbinšek in predsednik Stranke enakopravnih dežel, ki ni zastopana v mestnem svetu, Jožef Jarh.

11. marca pa bodo nadomestne županske volitve zaradi nezdružljivosti županske in poslanske funkcije potrebne še v desetih občinah. V Slovenj Gradcu, Polzeli, Železnikih, Destrniku, Bovcu, Mirni Peči, Metliki, Krškem, Radečah in Spodnjem Dupleku, kjer se nihče od dosedanjih županov omenjenih občin ni odločil za vnovično kandidaturo za župana.

Komentarjev 3
  • gruli75 22:19 26.februar 2012.

    Na referendumu bom glasoval PROTI!Zakaj? Ker menim, da otroci niso tržno blago, kakor kažejo izkušnje. Kakor razumem 5. in 60. člen zakonika je 217. člen protisutaven, kar bodo zagovorniki zakonika takoj sprožili na Ustavnem sodišču, ko bo zakonik v ...prikaži več veljavi. Če preberete članek v bilaleze: http://bibaleze.si/bin/article_print.php?article_id=3209745&section;_id=&site;=razumem, da sprejeti družinski zakonik pripravlja teren za trženje otrok, da bomo "napredni", tot so v Ameriki in še kje. Otroci se tu ne morejo zagovarjati, jaz kot starš pa lahko in bom glasoval proti. Nato pa je potrebno v dobrem letu pripraviti boljši družinski zakonik.

  • anonimni12 09:59 24.februar 2012.

    groza kake izpade imaš in to nekdo, ki se ma za liberalnega in ki naj bi bil strpen do drugace mislecih. Samo mislis, da si boljsi od njih, drugace pa se huje grmis. To da se vsi ne strinjajo s ...prikaži več teboj in zagovarjajo svoja stalisca pa se ni razlog za tvoje fobije in izpade.

  • tralala 08:57 24.februar 2012.

    Kot davkoplačevalec ZAHTEVAM, da Aleš Primc osebno plača stroške klerofašističnega referenduma! In da se mu odklopi internet, da ne bo mogel več po istospolnih strani obiskovat!