Slovenija
14123 ogledov

Tako se je Šarec znesel nad Janšo in Pahorja

Karl Erjavec, Janez Janša, Marjan Šarec Anže Petkovšek
Dokument o spreminjanju meja na Zahodnem Balkanu še vedno buri duhove.

Slovenski portal Necenzurirano je v četrtek objavil neuradni diplomatski dokument, t. i. non-paper, o spreminjanju meja na Zahodnem Balkanu, o obstoju katerega se je v preteklih dneh ugibalo in je sprožal številne odzive, zlasti v regiji. Dokument med drugim vključuje ideje o razdružitvi BiH in združitvi Kosova in Albanije. Kdo ga je spisal, ni razvidno, mediji v BiH pa so poročali, da ga je slovenski premier Janez Janša dal predsedniku Evropskega sveta Charlesu Michelu. Janša je to že zanikal, v Bruslju pa obstoja dokumenta niso potrdili.

Bošnjaški član predsedstva BiH Šefik Džaferović se je včeraj po telefonu pogovarjal s slovenskim premierjem Janezom Janšo, potem ko ga je ta poklical in obvestil, da ne obstaja non-paper, ki bi ga bilo mogoče povezati s slovensko vlado in bi vseboval spremembe meja ali spodkopavanje ozemeljske celovitosti BiH, so sporočili iz predsedstva BiH, tamkajšnji politiki so sicer pisali predstavnikom EU.

Predsednik republike Borut Pahor je na novinarski konferenci zanikal, da bi bil seznanjen z non-paperjem s predlogi za spremembo meja na Zahodnem Balkanu in izrazil nasprotovanje spreminjanju meja v regiji.

LMŠ želi zaradi dokumenta sklic nujne seje komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Poslanec LMŠ Rudi Medved je v državnem zboru predstavil zahtevo za sklic nujne seje komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb zaradi morebitnega vpliva tega dokumenta na varnostne razmere. Na sejo bi povabili direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije, da jim predstavi trenutni varnostni položaj na Zahodnem Balkanu, saj domnevajo, da se ta poslabšuje. 

Šarec: "Lepa popotnica za predsedovanje Svetu EU, ni kaj. Vsi bodo komaj čakali na naslednjo državo."

Danes se je odzval še nekdanji premier Marjan Šarec, in objavil zapis: "Po vsem tem, kar spremljamo zadnje leto, bi moral vsaj eden odstopiti, najboljše pa kar oba. Ampak, verjamem, da ne bosta, saj oba izhajata iz nekdanje ZKS, kjer pa odstop ni bil v učbeniku. Bil je zgolj »non stop«

Po njegovem se  "non predsednika« ukvarjata z »non paperjem«, ki govori o »dokončnem mirnem razhodu« narodov, ki tvorijo Bosno in Hercegovino. "Še malo in bosta oba »non grata« kjerkoli v Evropi, če eden od njiju že ni. Saj to ni prva zgrešena poteza. Oba se imata za mojstra slovenske zunanje politike, ampak iz potez in njihovih posledic pa to ni preveč razvidno," je dodal. 

Šarec je dodal, da so meje na Balkanu zelo občutljiva tema, saj so povzročile vse vojne doslej.

dezurni@zurnal24.si
 

 

Komentarjev 35
  • mirror 18:57 18.april 2021.

    Naslov ne predstavlja vsebine članka. To je značilnost tega medija.

  • Albatroz 19:33 17.april 2021.

    Počasi bodo volitve in Janša ve da je odvisen od vsakega glasa zato je začel računati na Bosance, saj v slo počasi prevzemajo večino.

  • Naklonsky 17:39 17.april 2021.

    Puškokoruzniku se je totalno sfižilo...