Slovenija
36 ogledov

Oba nad priseljevanje

Žurnal24 main
Pred drugim krogom. Toni Dragar bi ga ustavil s fazno gradnjo, Robert Hrovat s strategijo razvoja.

Župan Dragar priznava, da niso bili pripravljeni na množično priseljevanje iz Ljubljane. Njegov protikandidat Hrovat pravi: “Liberalizacija prostora v občini je povzročila priseljevanje. To je sprejemljivo, če ob blokov-skem naselju zagotovimo tudi vrtce in šole, a tega žal nismo. Zato je treba najprej narediti strategijo razvoja. Sem za razvoj, a ne za vsako ceno.” Dragar odgovarja, da bodo v naslednjih letih verjetno zgradili okoli tisoč stanovanj, a namensko poskušajo ustaviti priseljevanje tako, da morajo investitorji graditi v fazah: “V soseski Bistra bo osem blokov, a vsako leto lahko zgradijo enega.”

Ljubitelj športa
Toni Dragar. Zadnja štiri leta je bil župan Domžal, še prej štiri leta podžupan. V prostem času rad obiskuje športne in kulturne prireditve, včasih je igral rokomet in košarko ter smučal: “Ta karving za moje kilograme ni več, ker me vedno obrne na glavo.” Rodil se je leta 1961, živi v Ihanu.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Župan ne sme biti poslanec
V Domžalah je vsaj 60 otrok brez vrtca. Kako boste to rešili?
Pred začetkom mandata je bilo brez vrtca okoli 600 otrok, zdaj jih je “le” še 60, saj smo zgradili tri vrtce, kar je eden od največjih uspehov mojega mandata. Še en nov vrtec načrtujemo v Dobu ali Krtini, odvisno od tega, kje bomo dobili zemljišče. Načrtujemo, da bomo tako zagotovili prostor za vse otroke.  

Ste že s kom sklenili koalicijo?
Imam zagotovljeno podporo svoje liste, DeSUS, LDS, SD, SMS in Zaresa.  

Kako boste delovali v občinskem svetu, kjer je pol svetnikov iz leve opcije in pol desne?
Z omenjenimi imamo od 15 od 31 svetnikov, z listo obrtnikov (ima enega svetnika; op. p.) smo tudi že sodelovali zadnjih osem let, sicer pa nikomur ne zapiramo vrat za sodelovanje. Glede na razmerje sil v občinskem svetu se bom moral obnašati projektno. Projekte bom predstavil vodjem svetniških skupin in potem se bomo dogovorili, ali so za, sicer bomo poskusili kaj drugega.  

Kaj lahko občina naredi, da nekdanji teniški center Ten-ten ne bi še naprej propadal?
Novi večinski lastniki morajo najprej poenotiti lastništvo, ker je zdaj 21 lastnikov, med njimi občina. Potem pa morajo najti pameten program, ki spada med športni park in naselje, ter investitorja. Občina lahko obljubi le, da bomo hitri in kooperativni pri prostorskih postopkih.  

Je lahko nekdo hkrati poslanec in župan?
Trdim, da je to absolutno nezdružljivo in da je treba z zakonom prepovedati. To meji na korupcijo, ker poslanec veliko lažje pride do ministrov in v državnem proračunu zagotovi sredstva za ceste in druge stvari v svoji občini.

Po duši gasilec

Robert Hrovat. Kandidat SDS za župana Domžal je od leta 2004 poslanec. Pravi, da je z dušo in srcem gasilec. Je podpredsednik Prostovoljnega gasilskega društva Dob. V prostem času se ukvarja z nemškim ovčarjem Aikom, rad igra nogomet in smuča. Rodil se je leta 1971, živi v Dobu.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Združljivost velja izkoristiti
V Domžalah je vsaj 60 otrok brez vrtca. Kako boste to rešili?
Po odloku jih je 60, drugače pa jih je bistveno več. Občinski svet je namreč sprejel odlok, ki za otroke, ki do septembra ne dopolnijo 11 mesecev, onemogoča oddajo prošnje za sprejem v vrtec, zato je treba tega najprej spremeniti. Nato pa moramo zgraditi nov vrtec v Dobu, kjer bi ga združili s širitvijo šole, ki prav tako poka po šivih.  

Ste že s kom sklenili koalicijo?
Po prvem krogu volitev smo sklenili zavezo z listo Petra Verbiča, SLS in NSi.  

Kako boste delovali v občinskem svetu, kjer je pol svetnikov iz leve opcije in pol desne?
Vedno sem poskušal delovati povezovalno in mislim, da je bilo v zadnjih 16 letih dovolj delitev na naši-vaši, levi-desni. Moja ambicija je, da presežemo te delitve in da občinski svet deluje projektno, ne koalicijsko.  

Kaj lahko občina naredi, da nekdanji teniški center Ten-ten ne bi še naprej propadal?
Občina lahko spodbuja lastnike in jim zagotovi spremembo namembnosti, da se na območju, ki je predvideno za športne dejavnosti, lahko zgradi karkoli drugega.  

Stanovanja?
Ni nujno, lahko tudi športna dvorana. Kar bodo lastniki želeli.  

Je lahko nekdo hkrati poslanec in župan?
Primeri dobrih praks govorijo sami zase. Dejstvo je, da se občine, ki imajo za župana poslanca, razvijajo hitreje in bolje. Mislim, da dokler zakon velja, ga velja izkoristiti tudi v Domžalah, ker je to za občino prednost. Ko in če se bo zakon spremenil, pa bom izbral takrat.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.