Slovenija
11 ogledov

"Oba proračuna sta kul dokumenta"

(Foto: Dejan Mijović) Žurnal24 main
"To je naloga številka ena slovenske vlade v obdobju 2011–2012," je ob predstavitvi proračuna za prihodnji dve leti v DZ dejal Pahor, ki je imel v mislih okrepitev konkurenčnosti gospodarstva.

"To sta dokumenta takojšnje stabilizacije javnih financ in ustvarjanja pogojev, da začeto ekonomsko okrevanje napreduje ter dosežemo zastavljene cilje," je o predlogu sprememb proračuna za leto 2011 ter proračuna za leto 2012 dejal Pahor. Cilja pa sta dva: okrepitev konkurenčnosti in socialne povezanosti, je spomnil.

Da bi stabilizacija uspela, je po Pahorjevih besedah nujna javnofinančna disciplina. Do leta 2014 moramo spraviti proračunski primanjkljaj pod tri odstotke bruto domačega proizvoda (BDP), v nasprotnem primeru nas tako kot tudi druge države čakajo sankcije, je opozoril.

Skupina članov Sindikata upokojencev Slovenije pred poslopjem državnega zbora protestira proti predlogu vlade za zamrznitev pokojnin.
Ob tem je zatrdil, da vlada konsolidacije javnih financ ne načrtuje s povečevanjem davčnih bremen.

"Z javnim denarjem bomo delali tako skrbno, kot vsak od nas poskuša delati s svojim lastnim,"
je obljubil ter menil, da nam bo uspelo le ob železni disciplini, saj se bodo z izjemo investicijskih znižali vsi odhodki.

 

Politika javnofinančnih odhodkov v naslednjih dveh letih temelji na nujnih posegih v največje segmente javne porabe, to pa so plače v javnem sektorju, pokojnine in transferji. Vsi ti ukrepi so začasne narave in imajo razumno podlago, je dejal Pahor. Brez teh ukrepov ter strukturnih reform bi se javni dolg v prihodnjih letih preveč povečal.

 

Oba proračuna sta kul dokumenta.
Borut Pahor, premier
Predlog proračuna za prihodnji dve leti je v skladu s slovensko izhodno strategijo, katere središčni cilj je "omejiti višino dolga oziroma določiti ga na vzdržni ravni, da nas ne bo bolela glava niti na koncu tega niti naslednjega mandata". Doslej smo sprejeli že tretjino predlogov zakonov, ki so del izhodne strategije, s čimer spadamo med boljše članice EU, je povedal Pahor.

 

Sloveniji gre razmeroma dobro, je ugotovil premier. Najhuje je že za nami, je dejal o finančni in gospodarski krizi, ki je prizadela ves svet. "Ta proračun je poskus zaleta za zmago te skupnosti," je povzel predstavljene proračunske dokumente.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.