Slovenija
3 ogledov

Obala neslavna rekorderka

Takole je dijakinja, ki sodeluje v preventivnem programu Dijak dijaku proti raku Žurnal24 main
Rak. V sklopu boja proti raku so včeraj predstavili nekaj statističnih podatkov.

Na Obali za rakom že desetletja zboleva več ljudi kot drugod po Sloveniji. Najpogostejši je rak kože, sledijo pljučni rak in rak debelega črevesa, je povedala predsednica Obalnega društva za boj proti raku Jadranka Vrh Jermančič.

Pravijo, da moški o raku nočejo govoriti. Ta strah je treba premagati.
Silvano Sau, izolski podžupan, ki je uspešno prebolel raka.

Leta 2006 je za rakom v Obalno-kraški regiji zbolelo 306 moških in 293 žensk, od tega 44 moških za pljučnim rakom, medtem ko je bilo žensk le 16. Največ moških, 75, je zbolelo za kožnim rakom, pri ženskah pa je bil najpogostejši rak dojke; odkrili so ga v 67 primerih. "Moški so bolj podvrženi škodljivim navadam in razvadam, poleg tega pozneje obiščejo zdravnika. To pomeni, da je rak ugotovljen v bolj napredovani obliki in posledično težje ozdravljiv," je dejala Vrh Jermančičeva.

Drugačni kot pri ženskah
V primerjavi z ženskami so pri moških pogostejši raki debelega črevesa in danke, želodca, ust in žrela, sečnega mehurja, ledvic, trebušne slinavke, grla in požiralnika, jeter ter levkemija. Vse to povzročajo tudi kajenje, čezmerno uživanje alkohola in nezdrave hrane ter premalo gibanja.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.