Slovenija
28 ogledov

Obama bo le sprejel Pahorja

Borut Pahor in Barack Obama. (Foto: Epa) Žurnal24 main
Premier Pahor se bo med uradnim obiskom ZDA za kratek čas vendarle srečal s predsednikom Obamo.

Borut Pahor bo od ponedeljka do srede na obisku v Washingtonu, kamor ga je povabil ameriški podpredsednik Joe Biden. Po programu, na katerem ga bosta spremljala zunanji in finančni minister Samuel Žbogar in Franc Križanič, se bo Pahor ob koncu obiska po zadnjih podatkih na kratko sestal tudi s predsednikom ZDA Barackom Obamo. Kako dolgo bodo trajali pogovori, z kabineta premierja niso sporočili.

Moledoval za 20 minut
Kot je znano, je depeša, ki jo je razkril Wikileaks, navajala, da si je Pahor od ameriških predstavnikov v Sloveniji zelo prizadeval za sprejem pri Obami. Na nedvoumen način, vsaj tako je zapisano v ameriški depeši, je takratnemu odpravniku poslov veleposlanika v Sloveniji Bradleyju Fredenu na štiri oči celo namignil, da mu bo v 20 minut z Obamo omogočilo, da vprašanje ujetnikov z Gvantanama predstavi kot dejanje podpore najpomembnejšemu zavezniku Slovenije in dokaz na novo oživljenih bilateralnih odnosov z ZDA.

Obljubo o sprejemu jetnikov je Pahor dal kljub temu, da bi morali v ta namen spreminjati slovensko zakonodajo.

Iskali bodo dolarje za Slovenijo
Obisk Pahorja in obeh ministrov je namenjen krepitvi vezi z ZDA na področju ameriških investicij v slovensko gospodarstvo, pa tudi za izmenjavo stališč glede razmer na Zahodnem Balkanu in pri drugih pomembnih mednarodnih vprašanjih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.