Slovenija
17 ogledov

Obama ne bo voditelj socialistov

100308_jansa_325_bobo Žurnal24 main
"Barack Obama ne bo vodil socialistične internacionale, ampak bo predsednik ZDA," meni J. Janša, premier Pahor pa govori o velikem upanju.

"Barack Obama nosi s seboj nekaj, kar svet ta hip potrebuje, to pa je upanje v boljšo prihodnost," je pred današnjo prisego Baracka Obame za novega predsednika ZDA ocenil slovenski premier Borut Pahor. Izpostavil je, da je upanje "izjemno pomembna kategorija" v trenutku, ko se soočamo s poglabljanjem nezaupanja na vseh ravneh, tudi v družbi.

" Današnja inavguracija zbuja v mednarodni skupnosti veliko upanje in pričakovanje," je še dejal Pahor. Obama pa je po njegovih besedah že s samo izvolitvijo "izpolnil velik del pričakovanj", povezanih z njegovo kandidaturo. Predsednik slovenske vlade je še spomnil, da je sam bil med prvimi prvaki evropskih socialnih demokracij, ki so podprli kandidaturo Obame za predsednika.

Previdni Janša
Vodja opozicije Janez Janša pa je opozoril na prelomnost prve prisege kakšnega črnskega politika v ZDA: "Ta se je zgodila v času, ko je veliko ljudi govorilo o krizi ameriške liberalne demokracije, a je odločitev ameriških volivcev pokazala ravno obratno, in sicer na veliko vitalnost demokracije v ZDA."

Janša obenem verjame, da bo v ameriški zunanji politiki prišlo do nekaterih sprememb in novih poudarkov. Opozoril pa je, da Obama ne bo novi predsednik "socialistične internacionale", ampak bo predsednik ZDA, ki imajo svojo vlogo v mednarodnih odnosih in svoj interes velesile, kar so izhodišča, ki bodo predstavljala okvir njegovemu delovanju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.