Svet
10 ogledov

Zavrnil azil v Rusiji

Edward Snowden EPA
Snowden kritiziral ameriškega predsednika zaradi pritiska na države in zavrnil Putinovo ponudbo za azil.

Nekdanji pogodbeni analitik ameriške agencije za nacionalno varnost (NSA) Edward Snowden je umaknil prošnjo za azil v Rusiji. Razlog za to naj bi bil pogoj, ki ga je za odobritev azila postavil ruski predsednik Vladimir Putin. Snowden bi lahko ostal v Rusiji, le če bi prenehal objavljati sporne informacije o nadzoru.

V zvezi s pridobivanjem dovoljenja za bivanje je sicer Snowden včeraj ostro kritiziral ameriškega predsednika Baracka Obamo in njegovo administracijo, ker pritiska na države, da zavrnejo njegovo prošnjo za azil.

Še vedno v Moskvi

Snowden, ki je Guardianu in Washington Postu posredoval informacije o tajnih programih nadzora telefonskih in spletnih komunikacij s strani NSA, je 23. junija iz Hongkonga priletel v Moskvo, kjer je še danes na mednarodnem delu letališča Šeremetjevo, ker so mu ZDA odvzele potni list.

"Obama je v četrtek sporočil, da ne bo diplomatskih kupčij glede mene. Čeprav je obljubil, da tega ne bo počel, je svojemu podpredsedniku ukazal, naj pritisne na voditelje držav, pri katerih sem zaprosil za zaščito, da zavrnejo prošnjo za azil," je prek organizacije WikiLeaks, ki mu pomaga med begom pred ZDA, sporočil Snowden.

Pritiski na Ekvador

Podpredsednik ZDA Joseph Biden je konec tedna pritiskal na Ekvador in zahteval, naj Snowdnu zavrne prošnjo za azil. Ekvadorski predsednik Rafael Correa je potrdil pogovore z Bidenom. Snowden je poslal pismo Correi in mu zagotovil, da ostaja svoboden in sposoben objavljanja dodatnih informacij o programih nadzora ZDA.

S prošnjo za azil v Ekvadorju se Snowdnu ni vse izteklo po načrtih, zato je za zaščito zaprosil tudi druge države, bilo naj bi jih 19, med njimi Rusijo. Ruski predsednik Vladimir Putin je dejal, da mu bodo podelili azil, če bo prenehal objavljati informacije, ki škodujejo ameriškim "partnerjem".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.