Slovenija
30935 ogledov

Občane čakajo nove takse

slovenija 24.08.11, Vloga za prijavo zacasnega prebivalisca, upravna enota Ljubl Anže Petkovšek
Za pobude, ki so bile doslej brezplačne, bo treba seči v žep.

Ljubljanski mestni svetniki so danes podprli vrsto prostorskih aktov. Lotili so se sprememb in dopolnitev izvedbenega in strateškega dela odloka o občinskem prostorskem načrtu občine, za katerega so po besedah vodje občinskega odseka za prostorske planske akte Liljane Jankovič Grobelšek prejeli preko 3000 pobud, v času javne razgrnitve akta pa še okoli 1000.

Več parkirišč in manj oglasov

Opozorila je na veliko problematiko parkirnih površin. Po besedah Jankovič Grobelškove upajo, da jo bodo med drugim rešili tako, da bodo več parkirnih površin namenili osebnim motornim vozilom. Omejili bodo tudi število oglasnih plakatov. Občina načrtuje omejitev oglaševanja na gradbiščnih ograjah in na slepih fasadah ter omejitev oglaševanja s svetlobnimi prikazovalniki.

Omenila je še rekreacijsko pot ob Savi, ki so jo bodo uredili tako, da ne bo več območja, kjer ne bi bila urejena.

Vodja svetniškega kluba SDS Mirko Brnič Jager se je ob začetku današnje seje med drugim zavzel za umik omenjene točke z dnevnega reda. Izpostavil je, da sta strateški in izvedbeni del neusklajena, kar je po njegovi oceni nedopustno. Svetniki pobude za umik točke niso podprli, prav tako ne dopolnil, ki jih je Brnič Jager predlagal pri omenjeni točki.

parkirišče | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Pobude nič več brezplačne

Na seji so svetniki po hitrem postopku podprli tudi predlog odloka o določitvi takse za obravnavanje zasebnih pobud za spremembo namenske rabe prostora v občinskem prostorskem načrtu. Pobude so bile doslej brezplačne, občani pa bodo morali po novem za spremembo podrobnejše namenske rabe odšteti 250 evrov, za spremembo osnovne namenske rabe prostora pa 300 evrov.

Občinam so možnost zaračunavanja pobud prinesle spremembe zakona o urejanju prostora, ki bodo začele veljati 1. junija. Na občini računajo, da bo tudi na račun višine takse oklestili število zasebnih pobud, ki so v večini primerov po njihovem mnenju neutemeljene.

Po hitrem postopku so zeleno luč pokazali tudi odloku o določitvi stroškov lokacijske preveritve. Omejeni postopek prav tako uvaja sprememba zakona, občane pa bo stal od 1500 evrov za določanje obsega stavbnega zemljišča pri individualni poselitvi do 2500 evrov za odstopanje od prostorskih izvedbenih pogojev.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.