Slovenija
651 ogledov

Občani Jezerskega so odločili o meji

Gorniška vas Jezersko Manca Čujež
Junija so občinski svetniki sprejeli odlok o spremembi meje med naseljema Kamniška Bistrica in Zgornje Jezersko. O odloku so se izrekli še občani.

Občani Jezerskega so na današnjem naknadnem referendumu o spremembi meje med naseljema Kamniška Bistrica in Zgornje Jezersko prepričljivo zavrnili uveljavitev odloka o spremembi meje, ki so ga junija izglasovali občinski svetniki. Kamniška občina bo tako ostala brez meje z Avstrijo in možnosti črpanja sredstev za čezmejne projekte.

Udeležba na občinskem referendumu, ki je potekal dva tedna pred lokalnimi volitvami, je bila približno 62-odstotna. Uveljavitev odloka o spremembi meje, ki bi kamniški občini zagotovila mejo z Avstrijo, je podprlo 91 občanov, proti pa jih je bilo 241, je ugotovila občinska volilna komisija.

Tako je spremembo meje podprlo 27 odstotkov tistih, ki so se udeležili referenduma, 73 odstotkov pa jih je glasovalo proti. Proti je glasovalo 45 odstotkov vseh volilnih upravičencev v občini, torej več kot petina volilnih upravičencev, kakršen je zahtevan kvorum za veljavnost rezultata referenduma.

Kaj bi se spremenilo?

Po odloku bi se meja med Kamniško Bistrico in naseljem Zgornje Jezersko spremenila tako, da bi se del zemljišča parcele v katastrski občini Županje Njive odcepil od naselja Kamniška Bistrica in priključil naselju Zgornje Jezersko, ena parcela v katastrski občini Zgornje Jezersko pa bi se odcepila od Zgornjega Jezerskega in priključila naselju Kamniška Bistrica.

Država je že pred leti predlagala spremembo meje med občinama Kamnik in Jezersko, tako da bi tudi Kamnik mejil na Avstrijo in bi se slovensko območje za projekte čezmejnega sodelovanja razširilo na osrednjeslovensko regijo. Vendar so občinski svetniki na Jezerskem predlagano spremembo konec leta 2012 zavrnili.

Letošnje poletje se je pobuda znova pojavila na dnevnem redu jezerskega občinskega sveta. 12. junija je spremembo meje večina od sedmih občinskih svetnikov zavrnila, na ponovnem odločanju 26. junija pa so odlok o spremembi meje po skrajšanem postopku sprejeli.

Župan za, svetnik proti

Župan Jezerskega Jurij Rebolj je prepričan, da bi bila sprememba meje državotvorno dejanje v korist Slovenije, saj naj bi se s tem kvota denarja za čezmejno sodelovanje med Slovenijo in Avstrijo v okviru programa Interreg v finančni perspektivi povečala za približno 20 milijonov evrov.

Spremembi meje pa odločno nasprotuje občinski svetnik Primož Muri, ki je opozoril, da bi s spremembo Jezersko izgubilo mejo s sosednjo občino Solčavo v celotni dolžini okoli 500 metrov in bi meja ostala le na eni točki. To bi morda v prihodnje lahko predstavljalo omejitev pri kandidaturi občine na kakšnega od razpisov za sredstva.

Muri je tako 3. julija vložil pobudo za razpis naknadnega referenduma, pod katero se je podpisalo 147 volivcev. V nadaljnjem predpisanem postopku je Muri za razpis referenduma zbral potrebnih pet odstotkov podpisov volilnih upravičencev. Ker ima občina Jezersko samo 535 volilnih upravičencev, bi bilo dovolj 27 podpisov, predložil pa jih je 46.

Jezerski občinski svet je na podlagi izpolnjenih pogojev na seji 3. oktobra sprejel sklep o razpisu referenduma, za datum pa izbral 4. november. Muri si je sicer prizadeval za to, da bi bil referendum sočasno z lokalnimi volitvami, kar bi zmanjšalo stroške referenduma, a je občinski svet sprejel predlog župana, da se zaradi nepovezanosti obeh tem referendum izvede dva tedna pred volitvami.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Spark 16:34 05.november 2018.

    [ Ker ima občina Jezersko samo 535 volilnih upravičencev ... ] Vse skupaj spominja na sindikate, kjer ima že vsak sekret svoj sindikat, kjer manjša skupinica, ki jih ni niti za stolpnico, zavira razvoj, ali pa če že hočete dogovore.

  • mirror 08:59 05.november 2018.

    Jezerjani spoštujejo in cenijo svojo zemljo. Niso taki kot naša levica, ki podarja naše ozemlje Hrvatom. Sicer pa z evropskimi sredstvi ne bo nič. Zadnja nesposobna Cerarjeva vlada je iz kohezijskih skladov na črpala le 12% sredstev in komisija nas ...prikaži večs je letos in naslednja 4 leta uvrstila med neto plačniki in smo se znašli med 4 najnaprednejših državami v EU in posledično bomo izgubili najmanj 3 milijarde EU.

  • praufo 08:44 05.november 2018.

    ma bedaki, nič ne bi izgubili, samo pridobili, ampak folk je čorav, samo da sliši avstrija, ne vem zgleda da so tudi tam okuženi z virusom komunizma