Slovenija
77 ogledov

Občani proti uporabi rakotvornega kroma

nevarne spojine Profimedias
V Kovinoplastiki Lož še niso sprejeli končne odločitve o poslu z uporabo spornega kroma 6. Občinski svet je proti.

V Kovinoplastiki Lož so zapisali, da se dobro zavedajo zdravstvenih in okoljskih tveganj v vseh proizvodnih procesih, kjer se uporabljajo nevarne kemikalije. Skrb za zdravje ljudi in varno okolje je, kot so poudarili, med najvišjimi v poslovni filozofiji.

Zato so občinskemu svetu in županu Loške doline Janezu Komidarju v torek predstavili aktivnosti in jim dali zavezo, da bodo še naprej upoštevali najvišje standarde zdravja in varstva okolja. "Tako smo tudi pozdravili pobudo občinskega sveta, da se aktivneje vključi oz. seznani s procesi okoljevarstva, in ponovno poudarili, da želimo z lokalno skupnostjo in vsemi zainteresiranimi deležniki transparentno sodelovati," so poudarili.

Po več kot desetletju bi spet uvedli krom 6

Dokončne odločitve glede konkretnega posla, pri katerem je bila predvidena uporaba kroma 6, še ni. Za zdaj so opravili le fazo vzorčenja in pred začetkom redne proizvodnje zaprosili za dovoljenje Agencijo RS za okolje, ki ga še čakajo.

"Prav tako čakamo tudi na končno odločitev kupca, ki je žal že v prvih odzivih nakazal, da smo cenovno nekonkurenčni, kar pomeni, da so za sklenitev omenjenega posla možnosti zelo majhne. Zato so v Kovinoplastiki Lož trenutno vse aktivnosti v zvezi s tem poslom v mirovanju," so še dodali v družbi.

Občinski svet je proti 

Občinski svet Loške doline je v torek soglasno izrazil nasprotovanje ponovni uvedbi uporabe rakotvornega kroma 6 v Kovinoplastiki Lož. Občina bo zato skušala vstopiti v postopek pridobivanja okoljevarstvenega dovoljenja, o dogajanju pa bo obvestila tudi vse sosednje občine v porečju Ljubljanice, večinskega lastnika Kovinoplastike Lož - finski sklad KJK - in vse pristojne institucije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.