Slovenija
1547 ogledov

Občina besni, v SDS pomirjajo

Štab Anžeta Logarja na stranki SDS. Anže Petkovšek Janez Janša pred izjavo o izzidu lokalnih volitev na stranki SDS.
SDS se je odzvala na dopis Mestne občine Slovenj Gradec, ki je SDS opozorila, da so projekti, ki jih na plakatih in spletu oglašujejo v kampanji, financirani iz različnih virov. SDS bo slednje navedla ob spletnih objavah, za kar verjamejo, da bo pomirilo občinske strasti, ki so se po njihovi oceni vnele brez potrebe.

V SDS so poudarili, da je namen njihove spletne kampanje predstaviti projekte, ki prebivalcem po celotni Sloveniji izboljšujejo kakovost življenja. "Gre za projekte, ki jih je vlada pod vodstvom SDS potrdila, načrtovala, začela izvajati ali jih tudi dokončala na občinski, medobčinski in nacionalni ravni," so zapisali v odgovoru občini. Projekti so financirani iz kombinacij različnih virov - proračunskih, občinskih ali evropskih sredstev, pri nekaterih projektih kot investitor ali soinvestitor nastopa tudi zasebni vlagatelj, so dodali.

Zapisali so, da se SDS zavzema za decentralizacijo države in razvoj vseh občin ter se zaveda pomena lokalne samouprave, zato so tudi v času vodenja vlade večkrat dvignili povprečnine. "Iz tega naslova je občina Slovenj Gradec za leto 2020 prejela 600.279 evrov več kot leto prej, za leto 2021 pa kar 684.542 evrov več sredstev, kot bi jih prejela, če aktualna vlada ne bi zvišala povprečnin," so našteli in k temu dodali tudi zneske povprečnin.

Ob tem so se opredelili tudi do projektov, ki so na predvolilnih oglasih SDS zmotili slovenjgraško občino. "Vrednost celotnega projekta zimski bazen in urbani park znaša 8.615.337 evrov, od tega je bilo po podatkih ministrstva za okolje in prostor, ki ga vodi minister iz kvote SDS, odobrenih proračunskih in EU sredstev 5.184.926 evrov. Za obnovo kulturnega doma Slovenj Gradec pa je s strani ministrstva za kulturo, ki ga prav tako vodi minister iz kvote SDS, bilo namenjeno 196.737 evrov, celotna vrednost projekta pa je znašala 300.000 evrov," so našteli.

"Glede na vse navedeno lahko ugotovimo, da je bilo zaradi dela SDS v vladi načrtovanje, izvajanje in dokončanje projektov na lokalni ravni pospešeno, odobrena so bila sredstva za obnovo, izgradnjo, prav tako so bile povišane povprečnine," so zaključili v SDS.

Komentarjev 11
  • Avatar Mirko
    Mirko 18:27 13.april 2022.

    Kaj je tako težko razumeti nekaterim zakaj se Občine pritožujejo. SDS ni gradbeno podjetje, da bi, kaj gradilo za Evropska sredstva pa morajo občine trdo garati predvsem okoli dokumentacije.

  • mirror 17:39 13.april 2022.

    V času te vlade so se projekti uresničili. Če so izposlovali evropska sredstva so zaslužni zanje. Levim vladam črpanje evropskih sredstev ni dišalo, ker so strogo namenska. Zato pa imata Jakič in Janković tožbo zaradi suma nepravilne porabe evropskih sredstev. ...prikaži večv. Ni važno če jemo travo, samo da Janša ni na oblasti, čeprav dela dobro, kajne levičarji?

  • mirror 17:32 13.april 2022.

    Na vseh teh projektih s katerimi se hvali, je ta vlada naredila piko na i. Če je izposlovala evropska sredstva je zaslužna za vse projekte v času te vlade. Kaj pomaga, če so projekti leta ležali po predalih, ta vlada ...prikaži več jih je uresničila. Leve vlade so bile vedno neuspešne pri črpanju evropskih sredstev zato, ker so oddale pomanjkljive zahtevke. Evropska sredstva so strogo namenska, levičarjem pa to ne diši, zato niso bili zainteresirani zanje. Hrvati so za most dobili 80%, za T2DK zelo malo.