Slovenija
77 ogledov

Občina bi mu jo vzela

MOL bo podjetniku najprej v zameno ponudila 
odškodnino ali novo zemljišče. (Fot Žurnal24 main
Drenikov vrh. Po neuspelem odkupu bi MOL razlastninila podjetnika, ki želi graditi na Rožniku.

Tistim, ki bodo z nedopustnimi posegi v okolje ogrozili krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, bo Mestna občina Ljubljana (MOL) lahko odvzela lastninsko pravico na nepremičnine na tem območju. To predvidevajo dopolnitve odloka o razglasiti omenjenih območij za naravno znamenitost, ki ga bodo mestni svetniki obravnavali na izredni seji v ponedeljek. Povod za spremembe so po vsej verjetnosti posegi podjetnika Jožeta Drofenika na Drenikovem vrhu. Gre za zavarovano območje, kjer želi star objekt nadomestiti z novo stanovanjsko hišo, začel pa je z urejanjem dovozne poti.

Nad lastnika inšpektorji
Za stanovanjsko hišo, gospodarsko poslopje in garažo je Drofenik sicer dobil okoljevarstveno dovoljenje, vendar se z njegovimi načrti ne strinjajo zavod za gozdove, zavod za varstvo kulturne dediščine in MOL, zato gradbenega dovoljenja nima. Zaradi nedovoljenih posegov v gozd pri gradnji dovozne ceste ga je že večkrat obravnaval gozdarski inšpektorat. Trenutno o zavrnjeni vlogi za soglasje za gradnjo ceste in naloženih globah zaradi kršitev odločbe o ustavitvi del odloča sodišče, so povedali na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Osnutek odloka
Podlaga. Pravna podlaga za načrtovani dodatni člen odloka o razglasitvi Tivolija, Rožnika in Šišenskega hriba za naravno znamenitost je v zakonu o ohranjanju narave, pravijo na MOL. Določeno je, da se lastninska ali druga stvarna pravica na nepremičninah lahko odvzame v javno korist, kadar je to potrebno zaradi varstva naravnih vrednot ali doseganja namena ustanovitve zavarovanega območja. Ta možnost pa mora biti določena v aktu o zavarovanju.

Temelj prostorski načrt
“O tem, da ima lastnik pravico do nadomestne gradnje na tej parceli, ni dvoma,” meni Senko Pličanič z inštituta za javno upravo na pravni fakulteti. Po njegovem mnenju je ključna podlaga za to dejstvo, da je v občinskem prostorskem načrtu določeno, da je parcela zazidljiva, enako pa je omogočal prejšnji načrt. “Del pravice graditi pa je tudi dostop do objekta,” je povedal in dodal, da bi lahko, ker gre za zavarovano območje, pristojne institucije dale zelo stroge pogoje, ki bi jih moral investitor pri posegih upoštevati. “Da pa soglasja ne bodo dali, ker gre za zavarovano območje, je očitno protizakonito,” je dejal. “Lastnik bo moral uporabiti pravna sredstva, da mu bo soglasja uspelo iztožiti.”

“Mora biti zakonito”
“Zemljišče bi lahko odkupili, vendar niso, lahko pa vzamejo lastninsko pravico,” pa Pličanič meni o nameri MOL. “Če želijo imeti krajinski park brez objektov, je to popolnoma legitimna zadeva, vendar jo je treba izpeljati zakonito,” je dodal.

 

Komentarjev 2
  • vico 09:23 07.oktober 2012.

    dej se mal umir cepec pa ne zal ljudi ko pa ne ves zakaj.sej se se rodil nisi ko ...

  • luka 08:03 29.junij 2011.

    banda jankovičeva to so delal komunisti pa jih tok kritizirate naj človek uredi zadevo saj je to njegovo