Slovenija
2 ogledov

Občina bi tožila državo

herak bogataj Iztok Golob
Kranj. Mestna uprava nezadovoljna zaradi dolgotrajnih birokratskih postopkov.

"Razmišljamo o tožbi zoper državo," je na včerajšnji novinarski konferenci presenetil kranjski župan Mohor Bogataj.

Mestna uprava je že dlje nezadovoljna zaradi dolgotrajnih birokratskih postopkov, v zadnjem času še posebno na račun revizije razpisa za pridobivanje projektne dokumentacije za nadgradnjo čistilne naprave.

Evropska sredstva na nitki

Mestna občina Kranj je avgusta lani izbrala izvajalca. Sledila je zahteva neizbranega konkurenta za vpogled v dokumentacijo, nato pa pritožba na Državno revizijsko komisijo (DKOM). Občina še danes ne ve, ali lahko sklene pogodbo ali ne, je nezadovoljstvo pojasnil direktor občinske uprave Mitja Herak.

Čistilna naprava mora biti sicer končana do konca leta 2015, pri občinski upravi pa se očitno bojijo, da bodo rok zaradi birokratskih zapletov in zavlačevanj zamudili in izgubili evropska sredstva.

Gospodarska škoda

DKOM pravi, da roki za sprejetje odločitve niso bili kršeni, ker so morali pridobivati dodatno dokumentacijo, vendar kranjske mestne uprave ne prepričajo.

Herak sicer noče ocenjevati, ali država postopke vodi v skladu z zakonodajo, ocenjuje pa, da je "zakonodaja zapletena in so postopki bistveno predolgi. Če pol leta ne vemo, ali lahko z izbranim ponudnikom sklenemo pogodbo, se dela gospodarska škoda."

Odločitev o morebitni tožbi zoper državo sicer še ni sprejeta, vendar se zdijo v Kranju odločni. "Enkrat bo treba narediti red in določiti, v kakšnih rokih lahko odloča država," je dodal Herak.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.