Slovenija
52 ogledov

Občina brez zdravnika

Zdravnik Miro Lasbaher je v znamenje protesta za dva dni zaprl ambulanto. Foto: Žurnal24 main
Zdravniki koncesionarji protestno zapirajo ordinacije zaradi vladnega sklepa.
Miro Lasbaher, zdravnik iz Občine Juršinci blizu Ptuja, je prvi koncesionar v Sloveniji, ki je zaradi izgube v tekočem poslovanju zaprl vrata svoje ordinacije. Zaradi vladnega sklepa iz julija letos, da se obseg zagotovljenih sredstev v zdravstvu zmanjša za od osem do 8,5 odstotka, koncesionarji opozarjajo na alarmantno stanje. Lasbaher pravi, da je ordinacijo zaprl iz obupa.

Čeprav bo paciente znova sprejel že to sredo in je šlo za opozorilno dejanje, se z njegovim početjem ne strinjata ne minister Borut Miklavčič ne Alojz Kaučič, župan občine Juršinci. Ta je celo napovedal, da bodo na občini sklicali sestanek in razmislili o morebitnem odvzemu koncesije omenjenemu zdravniku.

Razmišljajo o protestu
Tako je včeraj ambulanta v Juršincih samevala, telefoni v ordinaciji pa so zvonili v prazno. Lasbaher svojih pacientov, ki so včeraj zaman iskali njegovo pomoč, predhodno ni opozoril. Na vrata je nalepil obvestilo, da je ambulanta zaradi finančne izgube zaprta in da mu je žal.

 

Vračajo koncesije

Tudi prebivalci občine v Lovrencu na Pohorju bi lahko ostali brez edine zdravnice na primarni ravni. Že pred časom je zdravnica občini sporočila, da koncesijo vrača zaradi splošnega stanja v zdravstvu, ki je prizadelo tudi njeno ambulanto. "Po šestmesečnem odpovednem roku naj bi marca 2010, če ne najdemo nove, ostali brez zdravnice. Razumemo stisko, saj sedanja ambulanta dela z izgubo," je pojasnil Franc Ladinek, župan omenjene občine. Poudaril je, da so zdravnici že ponudili odpis najemnine za prostore ambulante v vrednosti 260 evrov na mesec. "Upamo, da si bo premislila," je dodal.

"Ta mesec sem pridelal nekaj čez 1.400 evrov izgube. Takšnih finančnih težav pa nimam samo jaz. Nekateri kolegi iz drugih krajev v severovzhodni Sloveniji že razmišljajo, da bi se mi pridružili s takšno obliko protesta," je za Žurnal24 pojasnil Lasbaher. Poudaril je, da se zaveda, da so zaradi tega prizadeti njegovi pacienti, vendar se po njegovih besedah odgovorni na več njegovih opozoril v prejšnih tednih niso odzvali.

Obsodila dejanje
Župan Juršincev je poudaril, da je nad Lasbaherjevim početjem razočaran in da je njihova občina ostala brez zdravnika.

Minister za zdravje Borut Miklavčič pa je komentiral: "To je slabo in nekorektno dejanje. Vsak zdravnik ima že po Hipokratu zavezo, da ljudem pomaga. Gre za minimalno zmanjševanje sredstev, ne tako veliko, da bi moral sredi oktobra ambulanto zapreti."

Lasbaher bo namesto zagotovljenih 105 tisoč evrov letos iz zdravniške blagajne prejel deset tisoč evrov manj. Vlada je sklep o zmanjšanju sredstev za zdravstvo sicer sprejela julija, z veljavnostjo od aprila, o tem pa javnosti ni obvestila.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.