Slovenija
15 ogledov

Občina išče ideje, sklad pa deložira

slovenija 18.04.13. socialna stanovanja Maribor, Poljane, bloki, foto: nino verd Nino Verdnik
Stroški v nebo, denarja ni.

"Nekatere družine imajo več tisoč evrov dolga, ki se je nabral zaradi neplačila najemnin in drugih stroškov. Dolg nekaterih je tudi več kot 20 tisoč evrov," je za Žurnal pojasnil Jožef Tivadar, prvi mož Centra za socialno delo (CSD) Maribor. V nekaj tednih je po njegovih ocenah predvidenih okoli 20 deložacij iz najemniških stanovanj. Kot problem je navedel, da je Javni medobčinski stanovanjski sklad (JMSS) Maribor kupoval ali gradil stanovanja, ki imajo visoke stroške vzdrževanja, česar nekateri ne morejo plačevati. "Kažejo mi položnice, da imajo tudi 600 evrov mesečnih stroškov," je dodal Tivadar.

Imeli bi večji vpliv

Na JMSS nam še niso odgovorili na vprašanja glede deložacij, je pa zgovoren njihov podatek, da je zaradi krize v Mariboru vedno več prosilcev za socialna stanovanja, in sicer tudi za 70 odstotkov več kot pred leti. Na CSD si želijo tudi večjega vpliva pri dodeljevanju socialnih stanovanj, saj pravijo, da imajo o družinah, ki kažejo dejansko stisko, velikokrat relevantnejše podatke kot JMSS.

Zavedajo se in iščejo ideje

Stopnja brezposelnosti v Mariboru je okoli 17 odstotkov. Po podatkih Rdečega križa Maribor je revščine vedno več. Novi župan Andrej Fištravec je glede na slabo socialno situacijo napovedal, da namerava v rebalansu proračuna nameniti dodatna sredstva za socialne programe, pred volitvami je omenjal tudi dodaten milijon evrov. "Ker se zavedamo, da gašenje socialne stiske ni dovolj, smo pred dnevi povabili tudi priznanega ekonomista Petra Kraljiča, naj nam da ideje in pomaga rešiti gospodarsko situacijo," je za Žurnal pojasnil Bartolo Lampret, tiskovni predstavnik župana. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.