Slovenija
308 ogledov

"Občina nas molze"

Komunalni prispevek za investitorja nove hiše predstavlja nezanemarljiv del skup Žurnal24 main
Komunalni prispevek. Novomeščani trenutno plačujejo najdražjega. V jeseni obet pocenitve.

Novo mesto. “Je tako visok komunalni prispevek načrtno pobiranje denarja ali želi Mestna občina Novo mesto (MONM) odgnati prebivalce?” se v pismu, ki ga je naslovil na nas, sprašuje Ogorčeni Novomeščan, kot se je podpisal. Ne zdi se mu pošteno, kot je dodal, da občina tako molze svoje občane.

2.000 evrov manj komunalnega prispevka boste plačali za 200 kvadratnih metrov hiše v mestu, če bo novi odlok sprejet.

V slovenskem vrhu
Prispevek za ceste, kanalizacijo, vodovod, javno razsvetljavo, ravnanje z odpadki in javne površine – kar z dvema besedama imenujemo komunalni prispevek, naj bi bil, kot trdi omenjeni bralec, v MONM najdražji izmed vseh slovenskih občin.

Ali njegov podatek drži, smo preverjali v devetih večjih slovenskih občinah, a smo podatke za primerljive cene prejeli le iz petih, nekateri so nam odgovorili le s splošnimi podatki, s katerimi primerjave ni mogoče izračunati, nekateri pa nam niso odgovorili (podatki so v tabeli, op. a.).

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Obeta se pocenitev

Novomeški občinski svetniki so na četrtkovi seji v prvem branju sprejeli nov odlok o odmeri komunalnega prispevka, ki predvideva pocenitev. Za novo stanovanjsko hišo (kot v tabeli, op. a.) boste tako v mestu plačali okoli dva tisoč evrov manj, zunaj mesta pa okoli tisoč evrov manj. “Predlog novega odloka v splošnem sicer predvideva zmanjšanje odmere komunalnega prispevka, vendar različno glede na vrste objektov oziroma gradnje. Veljati naj bi začel predvidoma avgusta,” je pojasnila Mirjana Vardijan, višja svetovalka za komunalne zadeve na MONM.

Posavske olajšave

Po posebno nizkem komunalnem prispevku izstopata posavski občini Brežice in Krško, kjer občanom priznavajo 90-odstotno olajšavo. V Občini Krško pa so v pasu do 1.500 metrov oddaljenosti od jedrske elektrarne v primeru novogradnje komunalnega prispevka oproščeni. Sicer pa bi bil tudi brez olajšave komunalni prispevek v teh dveh občinah nižji, kot je ta zdaj v MONM.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.