Slovenija
401 ogledov

Občina ovadila Kemis in njegovega direktorja

Kemis
1/2
Anže Petkovšek
Občina Vrhnika je podala kazensko ovadbo zoper Kemis in direktorja podjetja Boštjana Šimenca, poroča današnji Dnevnik. Ovadba se nanaša na Kemisovo neupoštevanje odločb gradbene inšpekcije. V vrhniškem podjetju medtem zagotavljajo, da v dveh objektih, ki ju ne smejo uporabljati, ne obratujejo več.

Vrhniška občina je zoper Kemis in Šimenca vložila naznanitev suma storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti in kaznivega dejanja obremenjevanja in uničevanja okolja.

Višja državna tožilka Katarina Bergant je za Dnevnik pojasnila, da so ovadbo, ki so jo prejeli 15. aprila, v dopolnitev poslali policiji. Tožilstvo je še ni prejelo, zadeva pa je še vedno v predkazenskem postopku. V vrhniškem podjetju za ovadbo po navedbah časnika ne vedo.

Očitki občine se nanašajo na to, da Kemis ni upošteval odločb gradbene inšpekcije, ko mu je ta pred tremi meseci prepovedala obratovanje v vseh treh spornih objektih - v nadstrešnici za skladiščenje odpadkov (objekt A), v zalogovniku za požarno vodo (objekt C), ki ju je razglasil za črno gradnjo, ter prizidku k nadstrešnici (objekt B), ki nima uporabnega dovoljenja. Odločil je še, da mora Kemis objekta A in C podreti.

Takrat je Kemis napovedal, da pravno zavezujočih odločb ne bo upošteval, in je kljub prepovedi nadaljeval obratovanje, zaradi česar ga občina sumi storitve kaznivega dejanja. Ministrstvo za okolje in prostor je pozneje potrdilo odločitev inšpekcije glede objekta C in B, primer objekta A pa je vrnil v ponovno odločanje. Pri izvršitvi postopka gradbene inšpekcije je prišlo do zastoja zaradi zamrznitve rokov v času epidemije.

V Kemisu, potem ko so se na začetku marca najprej uprli inšpekciji, zdaj trdijo, da objektov C in B ne uporabljajo več, še vedno pa podjetje deluje v objektu A, piše časnik.

Ministrstvo je inšpektoratu naložilo, da mora razrešiti vprašanje, ali je Kemis brez gradbenega dovoljenja na nadstrešnici izvedel le rekonstrukcijska dela ali je šlo za novogradnjo. Če bo gradbena inšpekcija ugotovila, da je šlo za rekonstrukcijo, bo moral Kemis podreti le del objekta, sicer pa celega. V Kemisu si sicer prizadevajo pridobiti uporabno dovoljenje za objekt B, legalizirati pa nameravajo tudi objekt C.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.