Slovenija
14 ogledov

Občina priznala napako

Okoliški stanovalci so razjarjeni zaradi gradnje stanovanjskih hiš na majhni zel Žurnal24 main
V primeru obnove postopka gradbenega dovoljenja za zelenico na Mrakovi občina Kranj soglasja ne bo dala.
 

Cesta preozka za tovornjake

Gradbišče. Pri izdaji gradbenega dovoljenja je bil dovoljen odmik 2,5 metra od roba ceste in ne 2,5 metra od roba parcele, ki meji na stanovanjski blok. Do gradbišča vodita dve ozki ulici, na katerih ni dovolj prostora, da bi se srečali dve osebni vozili. Območje okrog zelenice je urbanistično zaključeno že več kot 40 let. Zabojnik, s katerim so delno zakrili okno dnevne sobe 85-letne stanovalke Antonije Špehar v pritličju Mrakove 1, so izvajalci v torek opoldne prestavili.
Prvi odgovor pobudniki po navadi prejmejo kmalu potem, ko varuh pobudo dobi, najpozneje pa v približno 14 dneh. Dokončen odgovor pa je odvisen od zahtevnosti primera.
“Mestna občina Kranj ni pravočasno opazila napake v gradbenem dovoljenju za pozidavo zelenice na Mrakovi v Kranju,” je v pogovoru s stanovalci priznal direktor občinske uprave Aleš Sladojevič. Spomnimo, okoliški stanovalci so razjarjeni zaradi gradnje stanovanjskih hiš na majhni zelenici sredi blokov v Šorlijevem naselju.

Občina soglasja ni dala
Med drugim so bili jezni tudi na občinsko upravo, ki jih o nameravani gradnji ni obvestila, kot stranka v postopku pa bi očitno lahko posredno bolje ščitila njihove interese. Na torkovem pogovoru z županom Damijanom Pernetom so ob priznanju napake med drugim izvedeli tudi, da se gradbeno dovoljenje sklicuje na neobstoječe soglasje. “ Mi soglasja za manjši odmik od občinske ceste v skladu s tretjo točko 14. člena PUP nikoli nismo izdali,” je povedal Sladojevič.

Kaj lahko stori občina
Občinska uprava je stanovalcem sicer obljubila, da se bo na gradbeno dovoljenje pritožila, vendar pa je po pogovoru s predstavniki Upravne enote Kranj izvedela, da je kot stranka v postopku predpisane roke zamudila. Vseeno bo poskušala ugotoviti, ali obstaja še kakšna druga možnost za zahtevo obnove postopka.

Stanovalci se bodo pritožili
Morebitne obnove občinska uprava ne bo več spremljala neprizadeto. “V primeru obnove postopka soglasja za manjši odmik od občinskih cest ne bomo dali,” so dejali na občinski upravi. Medtem so pritožbo na gradbeno dovoljenje že napovedali stanovalci, kdaj točno jo bodo vložili, pa včeraj še niso vedeli. Stanovalci Mrakove ulice lahko vložijo zahtevo za obnovo postopka do vključno tretjega maja.

Primer pri varuhinji

Prav tako nismo uspeli izvedeti, kolikor jim lahko pri tem pomaga varuhinja človekovih pravic. Spomnimo, mlad par z Mrakove je pred dnevi vložil prošnjo za pomoč pri uveljavljanju statusa stranke v postopku, iz urada pa so lahko za Žurnal24 potrdili le, da so 2. aprila pobudo prejeli, ne pa, ali so že odgovorili in kakšna bi bila morebitna vsebina. “ Postopek pri varuhu je zaupen, zato vam informacij o primeru ne moremo zaupati,” so pojasnili.

Investitorja ponudila parkirišča
Medtem naj bi investitorja ponudila stanovalcem Mrakove odkup zemljišča z urejenim parkirnim prostorom in pripadajočo zelenico. “ Gre za ozek pas zemljišča pod spalnicami in dnevnimi sobami Mrakove 1,” je dejal eden od stanovalcev in ocenil, da investitorja skušata mednje vnesti prepir.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.