Slovenija
1946 ogledov

Izola zemljišče prodala za 2,4 milijona, zdaj bi ga lahko odkupila za sedem

denar bankovci Profimedia
Občina Izola ne bo plačala trikratne cene za zemljišče, ki ga je prodala pred štirimi leti. Potem ko je prvotni kupec napovedal prodajo zemljišča za sedem milijonov evrov, občinski svet ni podprl uveljavitve predkupne pravice. Na četrtkovi seji je sprejel tudi rebalans proračuna in podrobni prostorski načrt za območje bolnišnice.

Projekt 2020 je zemljišče kupil za 2,4 milijona evrov

Zemljišče v Livadah, namenjeno gradnji 175 stanovanj, je občina za 2,4 milijona evrov prodala podjetju Projekt 2020. Ceno, doseženo na javni dražbi, so nasprotniki prejšnjega župana Danila Markočiča ocenjevali za nizko. Povezovali so jo z visoko ceno za zasebni oljčnik, ki ga je nameraval Markočič prodati lastniku družbe Projekt 2020. Protikorupcijska komisija ni ugotovila kršitev zakona, zaznala pa je korupcijska tveganja. Postopek, ki so ga sprožili kriminalisti, še ni končan.

Sredi junija je bila občina obveščena, da namerava Projekt 2020 zemljišče za sedem milijonov evrov prodati koprski družbi Rezidenca Momento. To je sprožilo dvome v uresničitev načrtovane stanovanjske gradnje. Občina bi lahko svoje cilje dosegla z uveljavitvijo predkupne pravice.

Sedem milijonov evrov je bilo preveč

Župan Milan Bogatič je odločitev prepustil občinskim svetnikom. Slednjim je možnosti predstavil odvetnik Aleksij Mužina. Zelo skeptičen je bil glede možnosti uveljavitve pogodbenega določila, po katerem bi lahko občina spet odkupila zemljišče za 2,4 milijona evrov, če Projekt 2020 eno leto po pridobitvi gradbenega dovoljenja ne začne z gradnjo stanovanj. Ta rok se izteče oktobra. Pogoj pa so v pogodbo dodali tik pred podpisom, v razpisu dražbe ni bil predviden, kar bi lahko bilo povzročilo pravne zaplete.

Iz razprave je bilo razumeti, da je sedem milijonov previsoka cena. Občinski svet ni sprejel sklepa o uveljavitvi predkupne pravice. Sklenil pa je, da se morata novi kupec in prodajalec pred sklenitvijo pravnega posla seznaniti z vso dokumentacijo o preteklih poslih s tem zemljiščem. To naj bi zavarovalo občino pred morebitnimi prihodnjimi tožbami zaradi ravnanja v preteklosti.

Brez razprave in soglasno je občinski svet dokončno sprejel podrobni prostorski načrt za območje izolske bolnišnice. Ta predvideva gradnjo dveh novih stavb, kamor bi se preselila Fakulteta za vede o zdravju in medicinski center Medicor, in tudi manjše prizidke bolnišnice.

Sprejeli so tudi rebalans letošnjega občinskega proračuna. Na podlagi tega bo občina letos najela 2,7 milijona evrov dolgoročnega posojila, in ne en milijon. Občina bo prodala še nekaj nepremičnin. Spremenjeni proračun vsebuje tudi dodatnih 400.000 evrov za gradnjo suhih zadrževalnikov.

Na seji so se seznanili tudi z odstopom Vide Orbanič s položaja občinske svetnice.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 10:47 07.julij 2023.

    Zemljišča na primorskem upravlja pravniška kasta. https://primorska24.si/razkrivamo-sodnica-crnograditeljica-postala-lastnica-republiske-zemlje-kjer-sta-z-mozem-zgradila-hiso-na-crno/