Slovenija
21 ogledov

Občina s prazno malho

“Nekdanji župan ni vrnil še ničesar. Službeno vozilo je na popravilu, lizing mu Žurnal24 main
Finance. Prejšnja oblast pustila 4,5 milijona evrov proračunskega primanjkljaja.

Najhujši izziv je, kako rešiti situacijo s kratkoročnim kreditom 3,2 milijona evrov, ki ga moramo odplačati do konca leta,” je dejal novopečeni izolski župan Igor Kolenc. Ob pregledu finančnega stanja občinske malhe je Kolenc ugotovil, da je bilo za letošnji proračun načrtovanih 31 milijonov evrov, nato pa je bil z rebalansom zmanjšan na 27,3 milijona evrov.

Primanjkljaj 4,5 
milijona
Dvanajstega novembra so bili prihodki v višini 11,5 milijona evrov, odhodki pa 16 milijonov evrov. To pomeni, da imamo proračunski primanjkljaj 4,5 milijona evrov. Ocenjeno je, da bo izvršitev proračuna z vidika prihodkov do konca leta 13,7 milijona evrov,” razlaga Kolenc. Občina ima prav tako 3,2 milijona evrov kratkoročnih in 4,5 milijona evrov dolgoročnih kreditov, na tekočem računu pa je imela občina na omenjeni dan le borih 23.580 evrov.

Število oseb na plačilnem seznamu izolske občine je 77, dva od teh – nekdanji župan in Monika Sečnik iz kabineta župana – sta sicer odšla, oba podžupana, Darko Grad in Bojan Zadel, pa bosta še tri mesece na plačilni listi. Formalna primopredaja s Tomislavom Klokočovnikom še ni stekla, saj naj bi bil nedosegljiv. Včeraj je 
bil Klokočovnik nedosegljiv tudi za naša pojasnila.

Nižje plače in sejnine
Za krpanje proračunske luknje bodo do konca leta poskušali pridobiti 1,9 milijona evrov evropskih sredstev za ribiški pomol, obetajo si tudi nekaj priliva na račun nadomestila za stavbna zemljišča, ki prispe v četrtem kvartalu.

Na občinski svet, ki bo prihodnji četrtek, je Kolenc dal tudi predlog, da se sejnine in plače podžupanov in župana znižajo. “Za razliko, ki je ne bomo uspeli pokriti, pa bomo morali po zakonu sprožiti postopke in finančno ministrstvo zaprositi, da lahko izpeljemo dolgoročne kredite. Vendar to je zadnje,” dodaja Kolenc, ki bo tudi vsako sredo od 15. do 17 ure imel odprto pisarno za občane.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.