Slovenija
24 ogledov

Občina v obnovo Roga

Rog Anže Petkovšek
Preobrat. Ker zasebnega denarja ni, bo MOL projekt zmanjšala in financirala.

Na Mestni občini Ljubljana (MOL) so obupali nad tem, da bodo za projekt Center sodobnih umetnosti Rog našli zasebnega partnerja, čeprav so še jeseni napovedovali, da bodo vnovič objavili razpis za javno-zasebno partnerstvo. Po besedah ljubljanskega župana Zorana Jankovića so se odločili, da bo občina sama obnovila Rog, ob njem uredila park in zagotovila sto parkirnih prostorov.

Brez razstavnih prostorov

Ker so se za ta korak odločili šele prejšnji teden, podrobnosti še niso znane. Jasno pa je, da v obnovljenem Rogu (stavbo stare tovarne bodo sanirali in ne rušili, ker je pod spomeniškim varstvom) ne bo razstavnih prostorov, ki jih bodo pozneje uredili v Cukrarni, bodo pa prostori namenjeni ustvarjalnim industrijam in vizualnim umetnostim. Zdaj bo prva naloga MOL, da spremeni občinski podrobni prostorski načrt, kar bo trajalo vsaj pol leta. Po optimističnih napovedih bi se lahko obnova začela čez eno leto.

Občina je zasebnega partnerja iskala že v začetku leta, ko je objavila javni razpis, na katerega se ni nihče prijavil. Pričakovala je, da bo zasebnik v projekt vložil 39 milijonov evrov, medtem ko bi bil vložek MOL 13,5 milijona evrov. Ta bi zagotovila zazidljivo zemljišče, ekološko sanacijo območja, rušitve objektov in potrebno dokumentacijo. Takrat je bilo predvideno, da si bo zasebnik vložek povrnil s hotelom ali stanovanji na 5.380 kvadratnih metrih in z garažno hišo s 578 parkirnimi prostori.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.