Slovenija
487 ogledov

Občina za 70 tisoč evrov kupila prepisane študije

slovenija 07.01.14. boris popovic, foto: natasa cepar Nataša Čepar
Občina Koper kupila šest študij, ki so v veliki meri prepisane.

Mestna občina Koper je med letoma 2011 in 2016 od Mednarodnega inštituta za bližnjevzhodne in balkanske študije (Ifimes) za 69.132 evrov kupila šest študij o možnostih gospodarskega sodelovanja z državami Balkana in Bližnjega vzhoda, beguncih in albanski družbi v občini, ki pa so v veliki meri plagiat, piše spletni portal Pod črto.

Študijo o možnostih povezovanja in sodelovanja koprske občine v regijah zahodnega Balkana in Bližnjega vzhoda je občina kupila julija 2011, zanjo pa je odštela 9750 evrov. Študijo o možnostih naložb in gospodarskega sodelovanja družb iz Kuvajta s podjetji z območja koprske občine je kupila maja 2012, zanjo pa odštela nekaj manj kot 12.000 evrov.

Približno tak znesek je odštela tudi za študijo o razsežnostih tradicionalne albanske družbe v luči boljšega razumevanja in sodelovanja koprske občine, študijo o možnostih sodelovanja občine s provinco Basra v Iraku, študijo o možnostih razvoja koprske občine in Luke Koper po nastanku občine Ankaran ter študijo o begunski problematiki v občini.

Dve študiji v celoti prepisani, druge po več strani

Kot so navedli na portalu, je vsebina študij zelo splošna, saj namesto podrobnih analiz ponuja le splošne podatke o obravnavanih temah. Pri tem sta dve študiji skoraj v celoti plagiat, v še dveh študijah pa so našli več strani dobesednih prepisov iz drugih virov.

Magister Zijad Bećirović je direktor Mednarodnega inštituta za bližnjevzhodne in | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Posamezni deli študij so po navedbah portala tudi dobesedni prepisi slovenske različice spletne enciklopedije Wikipedija ali dobesedni prepisi drugih virov, pri čemer viri niso navedeni.

Viri niso navedeni, da jih zaposleni na občini lažje razumejo

Direktor inštituta Ifimes Zijad Bećirovič je za portal povedal, da v študijah viri niso navedeni zato, da jih lahko zaposleni na občini lažje razumejo in da so čim bolj uporabne. Po njegovem mnenju je možno, da so določene zadeve vzete z Wikipedije. Povedal je, da študije za inštitut pripravlja nekaj deset ljudi z vsega Balkana, da pa za natančno preverjanje vsebine zaradi prezaposlenosti nima časa.

Naročniki  | Avtor: erar.si erar.si

Na koprski občini so za portal odgovorili, da se do plagiatorstva ne morejo opredeliti, saj da "gre zgolj za domneve".

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:18 23.november 2016.

    Kaj a res hočte da se vsi delovno sposobni ljudje izselimo al kaj? A res to hočte?

  • miho 09:44 23.november 2016.

    Ma, saj ni čudno. Že pred leti je bil Popovič obsojen zaradi zlorabe pooblasti, pa je kljub temu spet župan. Le koga Koprčani volijo. Groza, res.