Slovenija
28 ogledov

Občinam manj denarja

Miro Cerar Anže Petkovšek
Po Mramorjevih besedah je letošnji rebalans najtežji po začetku krize. Erjavec še negotov, ali bodo v DeSUS proračun podprli ali ne.

Državni zbor (DZ) je končal obravnavo predloga rebalansa letošnjega proračuna, glasovanje pa bo v petek. Opozicija ga složno zavrača, ker da je zgrešen in premalo razvojen, manj enotna pa je koalicija. Medtem ko ga Socialni demokrati (SD) in v Stranki Mira Cerarja (SMC) podpirajo, želijo v Demokratični stranki upokojencev (DeSUS) zagotovilo o uskladitvi pokojnin, če bodo uradni podatki res pokazali 2,5-odstotno gospodarsko rast v letu

"Državni zbor se je danes sestal na izredni seji, da bi sprejel rebalans letošnjega državnega proračuna. Tega je vlada pripravila, ker ima resen namen, da zdaj in v bodoče poskrbimo za vzdržne javne finance in tako izpolnimo eno od pomembnih predpostavk za uspešen razvoj družbe," pravi premier Miro Cerar.

Vlada z rebalansom sledi dvema ključnima ciljema, in sicer spodbujanju gospodarske rasti ter povečevanju zaposlenosti, je pojasnil Cerar. S tem se po njegovih besedah ustvarjajo pogoji, da se lahko za naslednje leto po daljšem času zopet predvideva določeno usklajevanje pokojnin in socialnih transferjev.

"Eden najtežjih rebalansov"

Uravnoteženje javnih financ je kot cilj rebalansa izpostavil tudi finančni minister Dušan Mramor. Proračunski odhodki se sicer povečujejo, a na marsikaterem področju se poraba tudi zmanjšuje, je dejal in dodal: "Sedmo leto po začetku krize je to eden najtežjih rebalansov, kar jih sprejemamo."

Mramor se zaveda, da z rebalansom ne morejo biti vsi zadovoljni, vendar pa predstavlja nadaljnji korak k cilju uravnoteženja javnih financ. Prav tako je izrazito investicijsko usmerjen, kar bo ugodno vplivalo na gospodarsko rast, sta poudarila skupaj s premierjem.

Erjavec ni zadovoljen

Minister Karl Erjavec pravi, da po uvodnem delu obravnave rebalansa ni miren. Pričakoval je, da bo premier jasno povedal, da se bodo ob več kot 2,5-odstotni gospodarski rasti pokojnine usklajevale. "Tega nisem slišal, zato pri nas vlada precejšnja negotovost, kako bomo podprli rebalans proračuna," je dejal.

Kot je v izjavi za medije ob robu seje pojasnil zunanji minister in predsednik DeSUS, so v koalicijski pogodbi zelo jasno zapisali, da se bodo pokojnine v primeru več kot 2,5-odstotne gospodarske rasti usklajevale. "O tem danes nismo nič slišali, čeprav je bilo na koalicijskem sestanku včeraj dogovorjeno, da se bosta predsednik vlade oziroma minister za finance v svojem nagovoru tudi opredelila do tega vprašanja," je dejal.

Nesprejemljiv tudi za notranjo ministrico

Po mnenju notranje ministrice Vesne Györkös Žnidar je nesprejemljivo, da policija ne bo imela dovolj sredstev za izvajanje temeljnih zakonskih nalog. Nakazana proračunska perspektiva duši funkcionalni razvoj policije, opozarja. 

"Kljub mojim resnim opozorilom in tudi v nasprotju s sklepom, ki je bil sprejet na parlamentarnem odboru za notranje zadeve decembra lani, ministrstvo za finance ni imelo popolnoma nobenega posluha za težko finančno stanje v policiji in to ne glede na dejstvo, da je policija eden izmed ključnih gradnikov pravne države," je ob robu današnje seje DZ, na kateri obravnavajo rebalans letošnjega proračuna, v izjavi za medije dejala Györkös Žnidarjeva.

Če obvelja predlagana proračunska perspektiva, namreč policija po besedah notranje ministrice ne bo imela dovolj sredstev za izvajanje svojih temeljnih zakonskih nalog.

Komentarjev 10
  • punca05 07:18 20.februar 2015.

    komentarjev članov SDS niso napisali, barabini

  • punca05 07:17 20.februar 2015.

    spet prirejen članek-SDS je bil tiho, kaj ne?

  • dragec 18:50 19.februar 2015.

    Ti si res fuknjen