Slovenija
8 ogledov

Občine Ankaran ne bo

(Foto: Barbara Milavec) Žurnal24 main
V državnem zboru (DZ) padel poskus za ustanovitev občine Ankaran. Za novelo zakona o ustanovitvi občin glasovalo 17, proti pa 48 poslank in poslancev.

"Predvsem ne gre za zadnji poskus, temveč je to le eden izmed zakonodajnih postopkov v vrsti," je odločitev poslancev komentiral Gregor Strmčnik, pobudnik za ustanovitev ankaranske občine.

Ob tem se je tudi zahvalil poslankam in poslancem, ki so glasovali za zakon. "S tem niso samo potrdili trenutne volje Ankarančanov, temveč so tudi delovali v skladu z odločbo Ustavnega sodišča Republike Slovenije. Vse nadaljnje postopke bomo seveda pripeljali do točke, da bo občina Ankaran ustanovljena, in takrat se v državnem zboru ponovno vidimo, potem pa verjetno na ustavnem sodišču," je za zurnal24.si še dejal Strmčnik.

Zadnji predlog za ustanovitev občine Ankaran so vložili vodje koalicijskih poslanskih skupin in poslanske skupine SLS, a se je postopek sprejemanja novele zakona o ustanovitvi občin tokrat končal že po prvem branju, saj je zanj glasovalo le 17, proti pa 48 poslank in poslancev.

Dodal je še, da bi se najprej "lahko zapletlo" pri lokalnih volitvah ob sprejemanju odloka oziroma zakona lokalnih volitev v občini Koper. "Če bomo volivke in volivci v Ankaranu vpisani v volilni imenik občine Koper, bo ta seveda neustaven, in bomo takšen razpis odloka ali celo zakona izpodbijali na ustavnem sodišču."

Poskusi od julija 2008
Prizadevanja za ustanovitev občine Ankaran, ki bi se izločila iz Mestne občine Koper (MOK), so se začela julija 2008 s predlogom Antona Kokalja iz NSi. Postopek je bil zaradi volitev v DZ oktobra 2008 prekinjen, februarja 2009 pa je predlog za začetek postopka za ustanovitev občine Ankaran ponovno vložil poslanec Franco Juri iz Zares.

Maja lani sta bila vložena dva ločena zakona za ustanovitev občin, posebej za Ankaran in posebej za Mirno. Še isti mesec je DZ sklenil, da je predlog za ustanovitev občine Mirna primeren za nadaljnjo obravnavo, ustavil pa je postopek za Ankaran.

Sledil je referendum, na katerem so se Ankarančani večinsko (55,45 odstotka) izrekli za ustanovitev lastne občine. Marca lani je vlada v obravnavo v DZ poslala predlog novele zakona o ustanovitvi občin ter o določitvi njihovih območij, ki je poleg ustanovitve občin Ankaran predvideval še ustanovitev občine Mirna, za katero so se prehodno na referendumu prav tako izrekli tamkajšnji prebivalci. DZ je nato zakon, s katerim bi ustanovili občini Ankaran in Mirna, potrdil, a je državni svet nanj vložil veto, ki pa ga poslancem ob ponovnem glasovanju ni uspelo preglasovati, saj je zmanjkal en glas.

Ustavno sodišče ugotovilo protiustavnost
Pobudniki novih občin so se obrnili na ustavno sodišče, ki je konec leta odločilo, da je DZ ravnal arbitrarno oziroma samovoljno, ko ni ustanovil občin Ankaran in Mirna, čeprav je v postopku ugotovil, da obe območji izpolnjujeta pogoje ter razpisal referendum, na katerem so se prebivalci večinsko izrekli za lastno občino.

Ustavno sodišče je DZ naložilo, da ugotovljeno protiustavnost odpravi v roku dveh mesecev in ustanovi omenjeni občini. Vlada je nato v DZ znova vložila predlog za ustanovitev občine, a se je njegova pot končala že na odboru za lokalno samoupravo. Sledil je predlog, ki so ga vložili poslanci SLS, a ga je na matičnem odboru doletela enaka usoda.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.