Slovenija
0 ogledov

Občine bi prikrajšali

Dvesto šest občin bodo prikrajšali, da Jankoviću vrnejo uslugo za antipropagando Žurnal24 main
Župan Murske Sobote Anton Štihec se ne strinja z vračanjem denarja občinam, kot to že več kot eno leto zahteva ljubljanski župan Zoran Janković.
"Ne strinjam se. Protestiram proti takšnemu načinu delitve javnih sredstev prihodnjih oblastnikov," je bil odziv župana Mestne občine Murska Sobota Antona Štihca na vprašanje, ali se strinja s tem, da se občinam Ljubljana, Trzin, Log - Dragomer in Šempeter - Vrtojba vrne denar, ki so ga izgubile na račun zakona o financiranju občin. "Dvesto šest občin bodo očitno prikrajšali le zato, da Jankoviću vrnejo uslugo za antipropagando še aktualni vladi," je še dodal.

Občine bi bile prikrajšane
Po Štihčevih besedah bi bila zaradi vrnjenega denarja prikrajšana Murska Sobota, prav tako tudi druge občine, ki so na ta račun dobile več sredstev. Kot smo že pisali, je Janković na pogovorih s predstavniki strank SD, LDS in Zaresa dobil pozitivna stališča in odgovore na vprašanje, ali bodo popravili krivico in Ljubljani vrnili denar. V stranki LDS so zapisali, da mora vlada pri pripravi sprememb zakona o financiranju občin upoštevati odločbo ustavnega sodišča, ki je ugotovilo, da so deli zakona, ki med drugim zadevajo financiranje MOL, v neskladju z ustavo. V stranki Zares ne nasprotujejo povečanju dodatnih sredstev iz državnega proračuna za financiranje majhnih in manj razvitih občin. "Opozarjamo pa, da ni pravično, da novi sistem prizadene mestne občine," je povedala tiskovna predstavnica Jelena Aleksić.

Odgovorov iz stranke SD nismo prejeli, prav tako nobena izmed strank ni potrdila, da je do pogovorov z Jankovićem prišlo. V službi vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko so v zvezi z Jankovićevim pozivom k zunajsodni ureditvi razmerij med vlado in občinami povedali, da med njimi ni razmerij, ki bi jih bilo mogoče tako urediti.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.