Slovenija
54 ogledov

Občine bi sodelovale nezdružene

slovenija 11.02.08 Gregor Virant, novinarska konferenca ob zakljucku konference Saša Despot
Virant prepričan, da bi bile večje občine bolj racionalne in močnejše.

Združevanje občin. “Pričakujem, da združenja ne bodo zavračala diskusije o zmanjšanju števila občin,” je po sestanku s skupnostjo in z združenjem občin dejal minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant. Gradivo o združevanju so že poslali na Ministrstvo za finance, ki izračunava prihranke.

Virant za glavni cilj navaja racionalizacijo in povečanje moči občin. Dodal je, da bi se lahko kadrovski in finančni resursi z združevanjem občin bolje uporabili, manjše število občin bi bilo lažje nadzirati, večje občine pa bi lažje izvajakle naloge in bi bile “močnejše v razmerju do države”.

Ker funkiconira, naj ostane

Krepitev lokalnih skupnosti in predvsem finančno decentralizacijo si želijo tudi v občinah, vendar menijo, da bi združevanje prineslo obraten učinek. Ivan Žagar iz Skupnosti občin Slovenije je poudaril, da so občine stabilen in delujoč sistem v Sloveniji, zato bi bilo potrebno pred poseganjem vanj dobro premisliti. Dodal pa je, da bi bilo potrebno prevetriti katalog pristojnosti in nalog občin. Če bi se določena okolja sama odločila, da je smiselno povezovanje, bodo to omogočile že spremembe zakona o lokalni samoupravi, pa meni Robert Smrdelj iz Združenja občin Slovenije. Že zdaj lahko imajo skupne občinske uprave. Žagar je ob tem poudaril, da se občine s tem že zdaj obnašajo racionalno, a da ni mogoče pavšalno govoriti o malih in velikih občinah, saj bi se po njegovem prepričanju ponekod prebivalci odselili, če občine ne bi bilo. Dodal je, da je nastajanje občin povezano “z lokalnimi centralizmi”, zato so se centri občin pred delitvijo razvijali bolj od obrobja.

Komentarjev 1
  • Šemefuky 08:02 21.junij 2013.

    Dobro bi, če bi prašičjeglavega odpeljali na en psihiatični pregled, ker se že počuti kot mali bog in ima privide idealne družbe po njegovi meri.Da mu matematika dela teževe pa je že večkrat pokazal, pri plačah v JS pa ...prikaži več se je najbolj uštel, za samo 500 milj. eur na letni ravni.kako tega tipa lahko še prenašajo v vladi, jaz bi že zdavnaj znorel ob njegovih idejah.