Slovenija
42 ogledov

Občine skoparijo s subvencijami

“Za varovanje otrok vam preostane le ekonomska cena,” so varuhinji Branki Lončar Žurnal24 main
Vrtci. Kmalu obvestilo o (ne)sprejemu otrok.

“Večkrat sem se obrnila na ministrstvo za šolstvo in šport (MŠŠ) in oddelek za predšolsko vzgojo pri Mestni občini Ljubljana (MOL), da bi našli možnost sofinanciranja, pa razen moralne podpore nisem dobila ničesar,” se je oglasila Branka Lončar Kärcher, vzgojiteljica, ki je pri MŠŠ registrirana kot varuhinja predšolskih otrok.

“Starši, ki za otroke ne dobijo mesta v vrtcu, so prisiljeni plačevati ekonomsko ceno za varstvo, čeprav tudi oni plačujejo davke,”
je opozorila.

Oddelke morajo odpreti

Zakon o vrtcih. V 10. členu določa, da mora občina, če se izrazi interes staršev za vključitev toliko otrok, da bi se oblikoval najmanj en oddelek, v 30 dneh začeti postopke zagotovitve dodatnih mest v vrtcu ali razpisati koncesijo.

Subvencija tudi 150 evrov
O subvencijah odločajo občine, so odgovorili na MŠŠ. “Občina bi morala sprejeti ustrezen akt s pogoji za pridobivanje subvencije staršem, ki otrok niso mogli vključiti v vrtec,” so pojasnili.

Toda takšne pravilnike so sprejele le redke občine, na primer Kamnik in Brezovica. V prvi staršem dodelijo subvencijo v višini 103,10 evra, v drugi pa 150 evrov.

V MOL, kjer je na novo vpisanih 5.045 otrok, prostora pa je bistveno manj, subvencij ne načrtujejo. “MOL je v strategijo razvoja vzgoje in izobraževanja 2009–2019 zapisala cilj, da bo zagotovila dovolj prostora v vrtcih za vse otroke, katerih starši bodo to želeli,” je odgovorila Marija Fabčič, načelnica oddelka za predšolsko vzgojo.

Opozorila je, da stroški investicij v celoti bremenijo občinske proračune. “Občine z nadpovprečno vključenostjo otrok so tako finančno kaznovane. V sosednji Avstriji za vsako dodatno prosto mesto v vrtcu država občini financira 25 odstotkov vrednosti investicije,” je primerjala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.