Slovenija
23 ogledov

Občine vrtcem nižajo cene, a ne vse

Tabela vrtci Žurnal24 main
Supervarčevalni zakon. Cene vrtcev v nekaterih občinah nespremenjene ali celo dražje.

“Vesela sem, da bom lahko plačevala nižjo položnico za vrtec, ki je pozimi poleg tiste za ogrevanje naša najvišja,” pravi mamica s Ptuja.

Zakon za uravnoteženje javnih financ je prinesel pomembne spremembe na področju plač zaposlenih v vrtcih, ki predstavljajo največji delež cene vrtca. Kar precej občin je tako cene vrtcev že znižalo.

Ptujski –6 odstotkov

Ptujski mestni svetniki so nižje cene dnevnega varstva otrok izglasovali na včerajšnji seji mestnega sveta. V povprečju so se cene znižale za šest odstotkov. “Gre za pošteno preračunano ceno, ker so se znižale plače in se je ukinilo plačilo za delovno uspešnost,” pojasnjuje Božena Bratuž, ravnateljica Vrtca Ptuj in predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije.

Zahod dražji za 130 evrov

Cene vrtcev so že znižali tudi v Mestni občini Nova Gorica. Enotna ekonomska cena se je s 1. septembrom znižala za od 3,3 do 6,2 odstotka. Po novem bodo tako starši jasličnih otrok v tej občini plačevali dobrih 30 evrov na mesec manj. A na Primorskem starši plačujejo precej več kot na vzhodu države. Tako starši v Novi Gorici za vrtec plačajo skoraj 100 evrov, v Kopru pa 130 evrov več kot starši najmlajših v vrtcih v Murski Soboti.

Ponekod povišanje

“Nekatere občine leta in leta niso spreminjale cen in so zdaj ob preračunavanju ugotovile, da so s ceno v zaostanku. Zato znižanja povsod ne bo, ponekod je celo povišanje,” še pojasnjuje Bratuževa. Cene so nekoliko zvišali v Ljubljani, v Mariboru pa uveljavljene cene, določene leta 2010, ostajajo nespremenjene.

Slovenj Gradec še računa

V Slovenj Gradcu še preračunavajo. “Najverjetneje pa bodo cene ostale takšne kot do zdaj, saj jih nismo spreminjali že več kot tri leta. Pa tudi življenjski stroški se nenehno dvigujejo, mi pa cen vmes nismo nič spreminjali,” pojasnjuje Ivica Vaukan, ravnateljica Vzgojno-varstvenega zavoda Slovenj Gradec. Dodaja, da je ekonomska cena odvisna tudi od tega, kaj vrtci ponujajo: “Pri nas so recimo v jaslih pleničke in krema že zajete v ekonomsko ceno ter jih staršem ni treba prinašati kot ponekod drugod.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.