Slovenija
20 ogledov

Občini Ankaran veto

Županu Borisu Popoviču je za odložilni veto uspelo prepričati 19 svetnikov držav Žurnal24 main
Civilna iniciativa "Tujega nočemo, svojega ne damo" vložila podpise za referendum.

Borisu Popoviču, koprskemu županu in svetniku v državnem svetu, je danes z argumenti uspelo prepričati svetnike, ki so sprejeli odložilni veto na zakon o ustanovitvi občin Ankaran in Mirna. Zdaj bo moral državni zbor znova odločati o zakonu, kjer pa bo potrebna večina vseh poslancev.

Popovič je v obrazložitvi poudaril, da Ankaran naj ne bi izpolnjeval vseh zakonskih meril za njeno ustanovitev. "To v ničemer ne bo preprečilo ustanovitve občine Ankaran, projekt bo samo zavleklo. Vidimo se torej v državnem zboru," je veto komentiral Gregor Strmčnik, prvopodpisani pod pobudo za ustanovitev občine Ankaran.

Vložili podpise
Popovičeva civilna pobuda "Tujega nočemo, svojega ne damo" je včeraj v državni zbor vložila tudi podpise za začetek zbiranja podpisov za naknadni zakonodajni referendum. Po poročanju Dela so pobudniki zbrali več kot deset tisoč podpisov, potrebnih pa je bilo 2.500. V medijih so se pojavili očitki o številnih grožnjah, ki naj bi jih izvajali uprava Mestne občine Koper (MOK) in pobudniki iniciative pri zbiranju podpisov. MOK je očitke zavrnila in poudarila, da je njihov namen zgolj predstaviti župana in MOK v najslabši možni luči. Na protikorupcijski komisiji so sicer prejeli deset prijav nepravilnosti v poskusih preprečitve ustanovitve občine Ankaran, prijave pa bo odstopila organom pregona.

Glede preseljevanja ljudi v Ankaran pred referendumom nam je Lilijana Kozlovič, načelnica Upravne enote (UE) Koper, danes pojasnila, da je zadnji teden oktobra, ko se je bilo še možno vpisati v volilni imenik, stalno prebivališče v Ankaranu prijavilo 57 ljudi, od tega 16 na koprski UE.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.