Slovenija
11 ogledov

Občini zmanjkuje denarja

Vodstvo Mestne občine Kranj bo težavo pomanjkanja prihodkov poskušalo prebroditi Žurnal24 main
Kranjska uprava. Premalo denarja za financiranje projektov. Plače za zdaj niso ogrožene.

Proračun. Kranjska mestna uprava jeseni pričakuje finančne težave. V najboljšem primeru bo morala zamakniti nekatere projekte, v najslabšem pa jih celo črtati. Plače po zagotovilih uprave niso ogrožene.

Delnicam padla vrednost
Občini počasi zmanjkuje denarja za vse projekte, ki si jih je naložila pred začetkom leta. Vzrok so težave na prihodkovni strani proračuna, v katerega se ne zliva toliko denarja, kot so pričakovali, je opozoril podžupan Igor Velov in spomnil, da je bila občina neuspešna pri predvideni prodaji premoženja, nepremičnin in delnic. “Delnic ni smiselno prodajati, ker jim je padla vrednost, nepremičnine pa ne gredo v obtok,” je dejal Velov.

Da to drži, je potrdil tudi prvi finančnik občine in bodoči vršilec dolžnosti direktorja mestne uprave Mirko Tavčar. “Seveda drži,” je dejal. “V tem trenutku težave sicer še niso kritične, v primerjavi z drugimi občinami smo še vedno likvidni,” sta sicer mirila sogovornika.

Veliki niso ogroženi
Velov je zagotovil, da veliki projekti, kot sta knjižnica in obnova mestnega jedra, zaradi težav s finančnimi prilivi niso ogroženi in jih bodo izpeljali v skladu z načrti. Tudi plače zaposlenih v upravi in javnih zavodih naj ne bi bile ogrožene. “Tako črnega scenarija ne bo, bi se pa lahko zgodil, če bi spali in nič ukrepali,” je dejal Tavčar.

Kako ukrepajo
Manjše investicije prestavljamo, določene racionaliziramo, klestimo stroške, ničesar pa do nadaljnjega ne črtamo,” je trenutne ukrepe pojasnil Tavčar. “Naj varčujejo,” je dejal tudi pregovorno kritičen opozicijski svetnik Stane Boštjančič. Sicer pa bi “od uprave pričakoval, da skliče izredno sejo o rebalansu, če težave res obstajajo. Da skupaj ocenimo in na novo ovrednotimo nujne projekte,” je dodal. Vodstvo občine je o rebalansu sicer razmišljalo, vendar pa od ideje odstopilo, meneč da bodo omenjeni ukrepi dovolj učinkoviti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.