Slovenija
28 ogledov

Občino ustanovilo kar sodišče

Ankaran Barbara Milavec
Ustavno sodišče: razpis lokalnih volitev v Kopru za 10. julij ni v neskladju z ustavo. In še: ustanovi se občina Ankaran, volili bodo prvič leta 2014.

Zakon o razpisu rednih lokalnih volitev v Mestni občini Koper in akt o razpisu volitev 10. julija 2011 nista v neskladju z ustavo, je odločilo ustavno sodišče. Sprejelo je še sklep, da se ustanovi občina Ankaran, prve volitve v njej pa se izvedejo v okviru rednih volitev leta 2014.

Za slednje se je odločilo, ker se državni zbor na predhodno odločbo ustavnega sodišča, ki mu je naložilo ustanovitev občin Mirna in Ankaran, ni odzval v celoti in občine Ankaran do sedaj ni ustanovil.

"Ustavno sodišče se je odločilo za pristop, ki učinkovito zagotavlja tako pravici do volitev in lokalne samouprave prebivalcev Mestne občine Koper kot tudi pravico do uresničevanje lokalne samouprave prebivalcev Ankarana," so zapisali v obrazložitvi.

Predsednik državnega zbora Pavel Gantar je po razglasitvi odločitve ustavnega sodišča o ustanovitvi Občine Ankaran po navedbah STA poudaril, da ustavno sodišče ni zakonodajalec in da se občina ustanovi z zakonom. Zato ocenjuje, da »bo lahko imela ta odločba daljnosežne ustavno-pravne posledice za demokratično konstitucijo države, če se državni zbor nanjo ne bo primerno odzval.«

Poslanec SD Luka Juri ocenjuje, da je odločitev ustavnega sodišča o ustanovitvi Občine Ankaran sodni državni udar. "Ustavni sodniki so se samoizvolili v poslance in sami sprejeli zakon," opozarja Juri. Zato napoveduje, da se bo obrnil na evropsko sodišče, če bo pravna podlaga za to.

SVLR: zadovoljni z odločitvijo glede volitev
Služba za lokalno samoupravo je zadovoljna z odločitvijo ustavnega sodišča glede volitev v Kopru. Kot so zapisali, s tem "pravica prebivalcev do uresničevanja lokalne samouprave v občini preko voljenih organov na način, kot ga določa zakon, ne bo več ogrožena". V službi namreč menijo, da ima omenjena pravica prednost pred drugimi pravicami s področja lokalne samouprave.

Odločitev ustavnega sodišča, da ustanovi občino Ankaran, je po njihovi oceni novost v slovenskem pravnem redu in jo težko komentirajo. Dodali so, da odločitev spoštujejo in da bodo v nadaljevanju izvedli vse potrebne postopke za izvajanje odločbe.

Pravnik Rajko Pirnat meni, da je ustavno sodišče z odločitvijo o ustanovitvi občine Ankaran delovalo odločno in presekalo protipravno stanje, ki je nastalo ob neskladnem ravnanju DZ z odločbo sodišča. Občina bo konstituirana po rednih volitvah leta 2014, do takrat pa bo obstajala kot občina, ki še ne bo izvrševala svoje pravice.

Ob tem poudarja, da ima sodišče možnost, da s svojo odločbo uredi način izvrševanja druge odločbe, ali da uredi vprašanje, ki ga mora urediti zakon, kar je po njegovem tudi storilo. "Trditi, da je s tem poseglo v vlogo zakonodajalca, je znak nerazumevanja načela delitve oblasti," meni. Ustavno sodišče lahko odloči o tem, kakšno je ustavno skladno ravnanje zakonodajalca, saj, kot dodaja Pirnat, gre za vprašanje ustavnosti in pravnega reda.

Vlaj: gre za zlorabo lokalne samouprave
Strokovnjak za lokalno samoupravo Stane Vlaj odločitev ocenjuje kot zlorabo lokalne samouprave. "To pomeni, da je oblast ustavnega sodišča nad vsemi ostalimi. Gre za nestrokovno in spolitizirano odločitev ustavnih sodnikov, z izjemo sodnice Jadranke Sovdat, ki je podala ločeno mnenje," potezo ustavnih sodnikov komentira Vlaj. Meni tudi, da je to tipičen primer, ki bi ga "kazalo spraviti pred sodišče za človekove pravice v Strasbourgu".

Vlaj meni, da so pri odločitvi za občino Ankaran, prevladali "politični apetiti in ne strokovni argumenti". Kot ocenjuje, so bili Ankrančani zavedeni, saj je iztrgati del koprskega območja proti gospodarskim in državnim interesom ter interesom lokalne samouprave.

Pobuda
Pobudniki ustanovitve občine Ankaran so vložili pobudo za presojo ustavnosti razpisa lokalnih volitev v Kopru, ker so bili prepričani, da je poskušal državni zbor na ta način zaobiti odločitev ustavnega sodišča glede ustanovitve občine.

Vlada je v torek sprejela mnenje, da pobuda za oceno ustavnosti ni utemeljena, ker da izvedba rednih lokalnih volitev v Kopru v ničemer ne zmanjšuje obveznosti za izvršitev odločbe ustavnega sodišča, ki napotuje k ustanovitvi občine Ankaran. Zaradi neustanovitve občine po njihovi oceni ne sem biti ogrožena pravica prebivalcev do uresničevanja lokalne samouprave prek voljenih organov

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.