Slovenija
18 ogledov

Občino ustanovilo kar sodišče

Ankaran, tabla Barbara Milavec
Ustavno sodišče: razpis lokalnih volitev v Kopru za 10. julij ni v neskladju z ustavo. In še: ustanovi se občina Ankaran, volili bodo prvič leta 2014.

Zakon o razpisu rednih lokalnih volitev v Mestni občini Koper in akt o razpisu volitev nista v neskladju z ustavo, je odločilo ustavno sodišče. Odločilo je še, da se ustanovi občina Ankaran, prve volitve pa se izvedejo v okviru rednih volitev leta 2014.

Za slednje se je odločilo, ker se državni zbor na predhodno odločbo ustavnega sodišča, ki mu je naložilo ustanovitev občin Mirna in Ankaran, ni odzval v celoti in občine Ankaran do sedaj ni ustanovil. "Ustavno sodišče se je odločilo za pristop, ki učinkovito zagotavlja tako pravici do volitev in lokalne samouprave prebivalcev Mestne občine Koper kot tudi pravico do uresničevanje lokalne samouprave prebivalcev Ankarana," so zapisali v obrazložitvi.

Pobudniki ustanovitve občine Ankaran so vložili pobudo za presojo ustavnosti razpisa lokalnih volitev v Kopru zato, ker so bili prepričani, da poskuša državni zbor na ta način zaobiti odločitev ustavnega sodišča glede ustanovitve občine.

Vlada je v torek sprejela mnenje, da pobuda za oceno ustavnosti ni utemeljena, ker da izvedba rednih lokalnih volitev v Kopru v ničemer ne zmanjšuje obveznosti za izvršitev odločbe ustavnega sodišča, ki napotuje k ustanovitvi občine Ankaran. Zaradi neustanovitve občine po njihovi oceni ne sem biti ogrožena pravica prebivalcev do uresničevanja lokalne samouprave prek voljenih organov.