Slovenija
9 ogledov

Občinska uprava brez elana

Žurnal24 main
Trebanjska občinska uprava brez podžupanov, direktorja občinske uprave in z novimi vodji oddelkov opravlja le nujne zadeve.

Župan Alojzij Kastelic pravi, da obžaluje odstop podžupana Franca Žnidaršiča in priznava, da trenutno v občini ni koalicije: "Večino v občinskem svetu nameravam zbrati s pogovorom."

Delo na občini stoji. © BOBO

 
Odgovori na očitke
Tako Franc Žnidaršič v odstopni izjavi kot odstavljeni podžupan Janez Slak, o čemer smo pisali včeraj, županu očitata občinsko upravo brez direktorja in pretirano zaposlovanje. Kastelic na to odgovarja: "Da nimamo direktorja, je slabost, za katero pa ne čutim velike odgovornosti, kajti razpis je bil, bile pa so tudi pritožbe, ki so stvari zavlekle; upam, da se bo zdaj to razrešilo." Dodaja, da si tudi sam želi direktorja, saj bo potem lahko večkrat obiskal ministrstva v Ljubljani, kar je, kot pravi, za pridobivanje evropskega denarja ključnega pomena. V občinski upravi je trenutno 29 zaposlenih, Kastelic pa meni, da bi jih za njeno optimalno delovanje potrebovali 34, medtem ko Slak trdi, da bi jih bilo za tolikšno občino,kot je trebanjska, 25 dovolj.

"Za obdobje od 2007 do 2013 so predvidene možnosti sofinanciranja projektov in pri kandidiranju za evropska sredstva so ljudje ključni. Če jih nimamo dovolj, ne moremo spremljati razpisov ne pripravljati dokumentacije. In če občina pridobi milijon evrov, menim, da letna plača štirinajst tisoč evrov ne bi smela predstavljati težave," pravi Kastelic.

Razdeljenost političnega prostora
 

Direktorjeva pisarna sameva

Trebanjska občinska uprava je razen manjše prekinitve že petnajst mesecev brez direktorja. Janez Slak, direktor v prejšnjih mandatih, je odšel takoj po izvolitvi Kastelica za župana, sporazumno odpoved je podpisal še s prejšnjim županom. Predloga koalicije, ki je podprla domačina Bojana Rajerja, ki se je javil na razpis, župan ni upošteval. Ponovni razpis je, kot je povedal Kastelic, v zaključni fazi izbora kandidatov. Pisarna, ki jo je po svojem okusu opremila nekajmesečna direktorica, pa prazna čaka na novega direktorja.

O rezerviranosti podžupanskih mest za županove prihodnje politične povezave, kar je tudi eden od očitkov nekdanjih podžupanov, Kastelic pravi: "O tem posebej ne bi govoril, bodočih podžupanov še nimam v mislih, obžalujem pa, da je politični prostor v Trebnjem razdeljen na dva monolitna bloka, med katerima ni dialoga. In tako je že celo desetletje ali več."

Dodaja, da je v slabem političnem ozračju projekte izredno težko uresničevati: "Če ti nekdo poskuša neprestano nagajati tako ali drugače, potem smo pod pritiskom tako jaz kot zaposleni v upravi in rešitve so težje dostopne. Sam imam še vedno dovolj optimizma in elana, uprava pa opravlja le nujne zadeve in potrebne zagnanosti ni čutiti."

Z grenkim priokusom, da ima vsaka zgodba še svojo skrito stran, bo, kot pravi, občinske svetnike vendarle poskušal prepričati, da so vsi v istem čolnu in da morajo zato veslati v isto smer, če želijo kam priti.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.