Slovenija
106 ogledov

Občinski redarji vas bodo lahko vklenili in uporabili solzivec

Redar Andrej Leban
Popravki Zakona o občinskem redarstvu, ki redarjem v primerih, ko na kraju samem drugače ne morejo zadržati posameznika, dovoljujejo uporabo lisic in plinskega razpršilca, so tik pred sprejetjem.

Mestno redarstvo ureja zakon iz leta 2006. "V zadnjih 10 letih se je delo redarjev močno spremenilo, dobili so nova pooblastila, predvsem v prometu. Zakon zato njihovo delo na nek način omejuje," tarnajo redarji.

Podobno pravijo na ministrstvu za javno upravo (MJU), ki je popravke zakona pripravilo: V več kot devetih letih izvajanja zakona so se spremenili predpisi, ki podredno vplivajo tudi na njegovo izvajanje, zato ga je treba uskladiti.

redarstvo | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Ena največjih sprememb se obeta na področju zadrževanja posameznikov na kraju samem.

Po zakonu, ki je trenutno v veljavi, ima redar pravico zadržati osebo do prihoda policije. Ker je zakonodajalec želel preprečiti fizični stik z ljudmi, redarji lahko zdaj fizično silo uporabijo le, če gre za samoobrambo.

"Če se je nekdo, ki ga je redar ustavil, preprosto obrnil in odšel, smo mu lahko le pomahali. Zato smo predlagali spremembo, ki bi redarjem omogočala, da posameznika zadrži, ga denimo prime za roko. Če bi se oseba odzvala z uporabo fizične sile, bi seveda lahko ukrepali tudi redarji, skrajni ukrep bi bila uporaba plinskega razpršilca in lisic," pojasnjuje Miha Mohor s Skupnosti občin.  

redar, redarji, kazen,  | Avtor: Barbara Milavec Barbara Milavec

MJU: Prisilna sredstva ostajajo enaka

Na MJU poudarjajo, da je pri uporabi prisilnih sredstev, ki ostajajo enaka, občinski redar ves čas zavezan k spoštovanju načela sorazmernosti, zato bo vedno uporabil najmilejše prisilno sredstvo, ki je primerno konkretni situaciji,.

Primerov, ko bi morali redarji uporabiti fizično silo, je sicer po zagotovili mestnih redarjev zelo malo. "V desetih letih bi jih lahko menda prešteli na prste obeh rok," pravi Mohor.

Pritrjujejo tudi na MJU, kjer navajajo neuradne izsledke ankete, ki so jo opravljali leta 2013: "Uporaba prisilnih sredstev je bila v primerjavi s preostalimi pooblastili, ki jih opravljajo redarji, zanemarljiva. Takrat so od 136 anketiranih občin prisilna sredstva uporabili v 13 odstotkih občin."

Dodajajo še, da bodo morala občinska redarstva po novem voditi evidenco uporabe prisilnih sredstev.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 32
  • Ludvik Miholic 19:06 22.september 2016.

    drzava neigrajte se se boste rabili nas in takrat vam obrnemo hrbet ali bomo takrat streljali proti vam a ne proti sovrazniku

  • evelux 19:28 21.september 2016.

    Naj mi nekdo razloži zakaj rabijo pooblastila za prisilna sredstva in ostale zadeve, če pišejo, da so jih do sedaj potrebovali v desetih letih toliko, da jih lahko prešteješ na prste ene roke tu je nekaj druga v igri ...... ...prikaži več. kaj mislijo da bomo slovenčeki klečali pred kom .....

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 18:01 21.september 2016.

    Redarji vse bolj postajajo nekje vmes med varnostniki in policisti. Delat bi moral red; zdej se bojo pa aktivno ukvarjal s zadrževanjem osebe ipd.Mogoče je tud to eden od načinov kako se počasi nadoknadi premalo nezaposlovanje policistov.