Slovenija
64 ogledov

Občinski svetniki na sejo na Kredarico

Na Kredarici imajo trenutno še dobre tri metre snega, večje škode pa na domu zar Žurnal24 main
S slavnostno sejo kranjskogorskega občinskega sveta se začenja praznovanje 120 obletnice postavitve Aljaževega stolpa vrh Triglava.

Z današnjo slavnostno sejo kranjskogorskega občinskega sveta se začenja praznovanje občinskega praznika in 120-obletnice postavitve Aljaževega stolpa vrh Triglava. Seja bo simbolno potekala na Kredarici, kamor so se svetniki odpravili peš. Osrednja prireditev ob jubileju bo v petek v Mojstrani.

Kranjskogorska občina svoj občinski praznik praznuje 7. avgusta v spomin na zgodovinski dogodek, ko je dovški župan Jakob Aljaž vrh Triglava postavil pločevinasti stolp. Tega se je domislil, ker je bila planinska in alpinistična dejavnost v slovenskih Alpah v 19. stoletju pod močnim nemškim vplivom. Na ta način je želel vrniti Triglav Slovencem.

Za en goldinar kupil vrh Triglava

Jakob Aljaž je 15. aprila 1895 od občin Dovje in Mojstrana za en goldinar, kolikor je v tistih časih stalo osem hlebcev kruha, kupil vrh Triglava, da bi na njem lahko postavil stolp. Njegovo izdelavo je zaupal svojemu prijatelju, kleparskemu mojstru Antonu Belcu. Gradnja je bila končana 7. avgusta 1895.

Aljažev stolp ima za Slovence še danes velik simbolni pomen. Slovenija je Aljažev stolp leta 1999 razglasila za kulturni spomenik državnega pomena in ga podržavila. Triglav z Aljaževim stolpom je namreč izjemen krajinski motiv in nenadomestljiv simbol Slovenije.

V petek spominska slovesnost

120. obletnico postavitve stolpa bodo v kranjskogorski občini posebej obeležili. Slavnostno sejo občinskega sveta bodo pripravili danes ob 17. uri na Kredarici, osrednja slovesnost s podelitvijo občinskih priznanj pa bo sledila v četrtek v Kranjski Gori.

Prireditve ob jubileju pripravlja tudi Planinska zveza Slovenije. V petek, 7. avgusta ob 9. uri bo spominska slovesnost vrh Triglava. Popoldne bosta sledila položitev venca na grob Jakoba Aljaža in maša v njegov spomin. Ob 18. uri bo pred Slovenskim planinskim muzejem v Mojstrani slavnostna akademija Oj,Triglav moj dom, odprti bosta tudi dokumentarna razstava o Aljaževem stolpu in likovna razstava Vrata 2015.

Komentarjev 1
  • dragec 11:01 04.avgust 2015.

    Na Mont Everest