Slovenija
41 ogledov

Občutno poslabšanje razmer

Kanalski Lom PGD Most na Soči
Noč je poslabšala razmere na Severnem Primorskem, pozno popoldne pa se je situacija na celotnem področju malce umirila.

S težavami zaradi ujme se na Severnoprimorskem srečujejo v občini Kobarid, na Cerkljansko-Idrijskem hribovju ter Šentviški in Banjški planoti, kjer je več vasi in zaselkov brez električne energije. Kot poudarjajo, potrebujejo več agregatov.

"Ponoči so se stvari zelo, zelo poslabšale. Žledenje se je razširilo na Občino Kobarid, tako da so vse vasi v okolici Kobarida brez električne energije; nekatere že zelo dolgo. Agregate iščemo vsepovsod, kjer se da kaj dobiti. Potrebovali bi tudi večje agregate. Vpliva na razdeljevanje teh večjih agregatov sicer nimamo, ker je vse to v pristojnosti Elektra Primorska; te agregate razdeljujejo in priklapljajo samo oni," stanje na Severnem Primorskem opisuje poveljnik regijskega štaba CZ za Severno Primorsko Samo Kosmač. Na naše vprašanje, po kakšnem ključu razdeljujejo večje agregate, je odgovoril: "Ne vem. Ravno sem nameraval poklicati pristojnega z Elektra Primorska, da bi izvedel, kdaj čez dan nameravajo kakšnega priključiti."

Odziv prebivalcev na včerajšnjo akcijo, da posodijo agregate, ki jih ne potrebujejo, je bil dober. Odzvalo se je okoli 15 ljudi, ki so odstopili svoje agregate. Podatkov o tem, kaj je z agregati, ki naj bi jih ponudila Kmečka zveza Furlanije - Julijske krajine, Kosmač nima. Dejal je le, da se bodo ti agregati zbrali v Sežani in od tam razdeljevali.

"Pri nas je malo težja situacija, ker so brez elektrike posamezne domačije in stanja ne moreš rešiti s priklopom agregata na transformatorsko postajo," poudarja Kosmač. Žarišča ostajajo ista kot včeraj oziroma so se še malo razširila. Danes jim je na pomoč prišlo 30 vojakov, ki bodo pomagali čistiti žled na Trnovsko-Banjški planoti.

Ljudje ne morejo iz vasi

Tudi na Tolminskem so bile danes razmere še bistveno slabše kot v torek, so sporočili iz regijskega štaba civilne zaščite (CZ) za Severno Primorsko. Številni kraji so še vedno brez električne energije. Brez cestne povezave z dolino ostajajo vasi Čadrg, Tolminske Ravne, Sela nad Podmelcem ter še nekaj drugih v smeri proti Kanalu.

Kot je poudaril poveljnik CZ Občine Tolmin Jože Dakskobler, se odstranjevanja ovir na teh cestnih odsekih zaradi velike nevarnosti padajočega drevja in ledu še niso lotili oziroma s tem niso nadaljevali. S prebivalci so v nenehnem stiku. Glavna cesta na Šentviško planoto je prevozna, slabše pa je z oskrbo z električno energijo.

Tudi na Banjški planoti, v novogoriški občini, so se razmere preko noči precej poslabšale. Trud prostovoljnih gasilcev in drugih služb za pomoč in reševanje zadnjih dni je bil hitro izničen. Danes so razdelili še približno 30 agregatov, imajo pa težave pri oskrbi s pitno vodo tako v Čepovanu kot tudi Lokovcu.

V občini Idrija so znova brez električne energije v Črnem Vrhu in Zadlogu. Še vedno ni prevozna glavna cesta na Vojsko, zelo otežen pa je tudi dostop prek Čekovnika. Do zaselka Rejcov grič je možno priti le peš. Kot je potrdil namestnik poveljnika CZ za Severno Primorsko Zoran Kenda, so danes na tem območju dobili novih osem agregatov, v četrtek pa naj bi na pomoč prišlo še deset vojakov, ki bodo pomagali pri oskrbovanju oddaljenih in osamelih kmetij na tem področju.

Le teh je veliko tudi v občini Cerkno, do katerih so se v torek že prebili, a se je ponoči položaj tudi na tem območju zelo poslabšal. Tako so številne ceste znova slabo prevozne ali pa sploh neprevozne. Zaradi podrtih dreves je zaprta cesta Cerkno-Kladje.

Razmere se umirjajo

Na celotnem Severnoprimorskem je bilo danes aktivnih skoraj 500 prostovoljnih gasilcev, pripadnikov enot civilne zaščite ter drugih služb, ki sodelujejo pri odpravljanju posledic naravne katastrofe. Po besedah Kosmača se razmere na celotnem področju umirjajo.

Komentarjev 3
  • Oxxo 15:09 05.februar 2014.

    Poišči si pomoč! Strokovno! Si jo zelo potreben - kot ugotavljaš sam v svoji objavi.A te ni sram, da v tej NARAVNI nesreči nabijaš s komunisti? P S I H O

  • fabjan.renata 15:09 05.februar 2014.

    totalna budalaština in kretenizem

  • ennanova 08:47 05.februar 2014.

    Ali drevesa ječijo zaradi komunističnih zločinov?Je mogoče reči, da so avtorji izjav, ki jih lahko slišimo te dni, da namreč drevesa po deželi ječijo, pokajo in se podirajo zaradi ljudi, ki so umrli v komunističnih režimih, psihotični? Ali normalno ...prikaži več inteligenten človek lahko reče kaj takega? Seveda lahko. Tudi zelo inteligentni ljudje namreč lahko postanejo psihotični in lahko zbolijo za kako duševno boleznijo. Ali to pomeni, da bo v naslednjih dneh, ko bo znova padal dež, še več ječanja, pokanja in podiranja zaradi komunizma? Logično je domnevati, …http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/1452-ali-drevesa-jecijo-zaradi-komunisticnih-zlocinov