Slovenija
1691 ogledov

Obdarovanje učiteljev simbolno, vendar pogosto čez mejo

Učiteljica iStock
Tako kot nekaj minulih let, se je tudi ta konec šolskega leta med starši in učenci razplamtela razprava o obdarovanju učiteljev. Ali je ob koncu šolskega leta potrebno učitelju zahvalo izraziti z darilom ali ne, za koliko denarja, kako obdarovati, kupiti simbolno darilo, praktično ali v kuverto vtakniti bon? Koliko denarja zbirati?

Nekateri starši menijo, da je 50 evrov za nakup darila za učitelja "revščina", drugi so sploh proti obdarovanju, saj "učitelj za svoje delo tako ali tako dobi plačo". Večina pa, tudi, če se z obdarovanjem ali izbiro darila ne strinja, primakne svoj delež, da se tako izogne slabi volji.

Darilni boni, kozmetika, nakit ...

"Moje osebno mnenje je, da nekateri starši z darili res pretiravajo, vendar to ni namen. Zahvala je na mestu, vendar za to ni potrebno darilo v vrednosti sto evrov,"  pravi Tone Meden, predsednik Zveze aktivov svetov staršev Slovenije.

Poleg darilnih bonov za masaže, pedikuro, manikuro, dan kopanja ..., so med priljubljenimi darili za katera se radi odločajo starši, kozmetika, nakit, kopalne brisače, knjige, skodelice z napisi, čokoladni bomboni in rože. Obdobje, ko so učiteljice dobivale kozarce, kristalne sklede, ure, slike in gobeline, so minili.

"Otroci ponavadi obdarijo razrednika, nekateri tudi učitelja, s katerim so vzpostavili poseben odnos. Ponavadi prinesejo cvet, rožo, svečko, ki so jo izdelali. Kdaj kaj narišejo, oblikujejo, poslikajo svileno ruto, šal. Velikokrat se med pozornostmi znajdejo čokoladni bonboni. Jaz sem dobila skodelico z napisom Najboljši učiteljici," razlaga Mihaela Dorner, učiteljica iz osnovne šole (OŠ) Franca Rozmana Staneta v Mariboru.

Brez prijave le darila do 20 evrov

"Nekateri starši menijo, da se morajo učitelju zahvaliti s pozornostjo. To sicer razumem. Morajo pa se zavedati meje, ki jo določa tudi zakon," dodaja Dornerjeva.

Po Uredbi o omejitvah in dolžnostih javnih uslužbencev v zvezi s sprejemanjem daril, lahko javni uslužbenec sprejme le darila manjše vrednosti, oziroma darila, ki ne presegajo 62,59 evra. Če je darilo dražje, ga ne sme sprejeti, oziroma ga mora predati delodajalcu.

Glede na zakon lahko učitelj popolnoma brez težav sprejme le darilo do vrednosti 20,86 evra, če se vrednost darila giblje med 20 in 62 evri pa mora javni uslužbenec tako darilo vpisati v posebni obrazec.

Ravnatelj: Policista se ne grem

Vrednost darila, ko ga učitelj lahko sprejme, je v večini primerov presežena. Tudi, če otroci zbirajo samo po tri evre in jih je v razredu 22, vrednost presega 62 evrov, torej mejo, do katere javni uslužbenec darilo sploh lahko sprejme.

"Mislim, da je ta zakonodaja nekoliko neživljenska in da skuša reguirati tam, kjer je možnost za podkupnine najmanj," meni Gregor Pečan, predsednik združenja ravnateljev.

"Učiteljice vedo, da je darilo nad 20 evri treba prijaviti in da se jim bo to upoštevalo pri dohodnini. Policista pa se ne grem," dodaja Pečan, ki je ravnatelj na OŠ Janka Modra v Dolu pri Ljubljani.

Primera, ko bi učitelj prejel darilo v vrednosti, ki je ne sme sprejeti, pa bi ga zaradi tega izročil delodajalcu, oziroma ravnatelju, na njegovi šoli doslej ni bilo. 

Kako se izogniti zadregi?

"Nekateri starši menijo, da je deset evrov na otroka primeren znesek, saj menijo, da  je za manj kot deset evrov težko učitelju kaj "pametnega" kupiti. Če je v razredu 20 otrok iz tega nastane konkreten znesek in takšno darilo vzgojiteljico res spravi v neprijeten položaj," pa razlaga  Meden.

"Prav je, da če učitelj zazna, da starši želijo pretiravati z darili ali pa da bi sploh do tega prišlo, s starši o tem spregovori. Verjamem, da se mnogi starši počutijo neprijetno, ko nekateri starši dajo pobude za večja darila," pravi Dornerjeva.

"Zadregam ob obdarovanju bi se preprosto lahko izognili, če bi se o tem spregovorilo na roditeljskih sestankih in tudi svetih šol, kjer bi se povedalo, kje je zakonska meja," pravi učiteljica Mihaela Dorner. Meden dodaja, da bi razprava o tem bila potrebna tudi na svetih staršev.

Najlepše darilo je spoštljiv odnos

"Največja pohvala in zahvala učitelju je izražanje spoštovanja ter dobri komentarji na njegov račun," je prepričan predsednik zveze svetov staršev Tone Meden.

S tem se strinja tudi učiteljica: "Jaz se z otroki, ko se približuje konec leta, pogovarjam o obdarovanju zato, da jim pojasnim, da ničesar ne pričakujem, predvsem pa, da ne bi ničesar kupovali, da razumejo, da je lahko darilo tudi lepa misel, njihova pesem. Prav je, da otroci ozavestijo, da je najlepše darilo spoštljiv odnos vsak dan," poudarja Dornerjeva.

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • 49632c028116b4136aebb6b3dbb4a7bebf09663f 23:26 10.junij 2015.

    Vzgoja naj bi se začela in nadaljevala v družini. Učitelji podajajo znanje tj. učijo našo, kot praviš ti, razvajeno fročovjadjo. Razvajeni, nespoštljivi in kakršnikoli že so postali v družini. Če si jim seveda to dopustil ...

  • MK 22:39 10.junij 2015.

    Dej men en simbol za 300 eur- hvala

  • MK 22:38 10.junij 2015.

    A mesarju tud neseš darilo, ker ti je dal dober kos mesa? Ali mu pač samo plačaš?Trgovki neseš košaro kolin, ker ti je lepo potegnla izdelke, čez blagajno? Vremenarju, ki ti napove lepo vreme kupiš nov bicikl?vse ...prikaži več je isto. Učitelji opravljajo svoje delo. Za to so plačani. Noben ga ne bi delal zastonj. Morajo ga opravljati dobro. Tako kot vsak. Vsaj zadovoljivo. Če ne letiš.Simpl! Aja pozabljam, da je blo v socializmu to čudež, če ti je kdo naredu, kot si se zmenil. Ja, če je že tito lagal, kaj ne bodo vsi drugi tud.Hvala je dovolj. Vsakemu človeku. No razn učiteljem. Oni hočejo koline!