Slovenija
0 ogledov

Obdavčenje nepremičnin in zeleni davek

gaspariBOB-dolga Žurnal24 main
Vladne davčne reforme po napovedih ministra za razvoj prinašajo nove davke.

Med strukturnimi reformami, ki jih pripravlja vlada, bo tudi davek na nepremičnine, je včeraj napovedal minister za razvoj Mitja Gaspari. Podrobnosti novega davka ni razložil, zaradi tehničnih razlogov pa naj ne bi bil uveden pred letom 2011.

 

Agencije

Vlada načrtuje več staro-novih agencij. Kad naj bi se razdelil v zavarovalnico in družbo za upravljanje podjetij. Tudi Sod bi se preoblikoval v družbo za upravljanje, ki bo v treh letih končala proces denacionalizacije. Z agencijo za javno naročanje  bi poskrbeli tudi za plačilno disciplino državnih ustanov.

Napovedal pa je tudi zeleno davčno reformo, kar pomeni, da bodo obdavčeni onesnaževalci.

Minister hkrati nasprotuje zviševanju dohodnine, razmišlja celo o tem, da ne bi obdavčili dobička, ki bi ga lastniki vložili nazaj v podjetja. Po drugi strani pa bi z več kot 20-odstotnim davkom "kaznovali" prelivanje dobičkov v potrošnjo.

Milijoni brezposelnim

Vlada bo za politiko zaposlovanja letos namenila skoraj 110 milijonov evrov. Ministrstvo za delo računa, da bodo v te programe vključili 44 tisoč brezposelnih, od tega bi 17 tisočim omogočili neposreden prehod v zaposlitev.

Gaspari je napovedal, da bodo socialne pravice poenotili, kar bo pomenilo, da bodo vsi socialni transferji odmerjeni po enotnih merilih.

Obsežne spremembe v okviru pokojninske reforme se bodo začele z letom 2011, do 2015 bo reforma končana, minister zagotavlja, da se bodo pri tem usklajevali s socialnimi partnerji.

Preoblikovanje Darsa
Gaspari je napovedal preoblikovanje družbe za avtoceste v družbo, ki bi bila primerna tudi za javno-zasebna partnerstva. S tem naj bi prenesel večji del javnega dolga na zasebnika.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.