Slovenija
22 ogledov

"Obdavčitev nasprotuje verski svobodi"

Kristus Nino Verdnik
"Obdavčitev sakralnih objektov je v nasprotju z evropsko pravno tradicijo, z ohranjanjem kulturne dediščine in s pravico do verske svobode," so prepričani v Svetu katoliških laikov Slovenije.

V Svetu slovenskih katoliških laikov so prepričani, da je predlagani Zakon o davku na nepremičnine "povsem v nasprotju s primerljivimi evropskimi ureditvami". Kot dokaz navajajo države s „"primerljivo pravno kulturo in tradicijo (Avstrijo, Nemčijo, Dansko, Latvijo, Nizozemsko in Švedsko)". Tam so po njihovem zatrjevanju verske skupnosti oproščene plačila davka na nepremičnine, ki se uporabljajo za verske namene.

V Svetu tako opozarjajo, da obdavčitev sakralnih objektov posega v ustavno zagotovljeno pravico do verske svobode. "Z omejevanjem individualne in kolektivne verske svobode, kakršnega predstavljajo predmetne spremembe davčne ureditve, se zanika človekovo dostojanstvo kot enega od ključnih postulatov svobodne in demokratične družbe," menijo v Svetu in zaključujejo, da je "neutemeljeno obdavčenje sakralnih in drugih objektov, namenjenih verski dejavnosti, neustavno in zato nedopustno."

Komentarjev 2
  • Oxxo 11:49 28.junij 2013.

    Za primerjavo so navedli kar lepe države. Tam delavec nima plače 500-700 eur. HALO!Tu ste! V Sloveniji! Pa pojdite ven - na lepše in boljše, če je tukaj tako težko... In hvala ne vem kogu (bogu zagotovo ne), ...prikaži več da udari po žepu tudi profitno in izprijeno organizacijo RKC!

  • loki 10:37 28.junij 2013.

    s premoženjem ki ga ima cerkev, bi prej morali plačati več. Cerkev sploh ne bi smela imeti premoženja, glede na svoje korenine, ampak dobro, bogastvo in pohlep očitno prevzameta tudi tiste, ki se znajo upirati skušnjavi. o svetu katoliških ...prikaži večh laikov pa nima smisla zgubljati besed. Bi bilo pa fino da bi ljudje znali malo razmišljati in samo slepo in naivno slediti